A rovat kizárólagos támogatója

Ahelyett, hogy minél hamarabb kivonnák a forgalomból méhgyilkos szereiket az agrárvegyipari óriások, ők inkább beperlik a tagállamokra, a tudományra és a józan közvéleményre hallgató Európai Bizottságot rovarölő szereik uniós korlátozása miatt. A Syngenta után a Bayer is perel. Állítsd meg ezt az őrületet! Csatlakozz a méhek barátaihoz!

A svájci Syngenta nevű agrovegyipari óriáscég jogi úton támadja egy méhgyilkos vegyszer uniós korlátozását. A cég augusztus 14-én az Európai Bíróságra benyújtott kifogásáról tegnap számolt be az európai sajtó. A hasonló jogi eljárások körülbelül két évre is elnyúlhatnak.

“Úgy látszik, hogy a Syngenta továbbra is tagadja azokat a tudományos bizonyítékokat, melyek egyértelműen összekapcsolják a cég rovarölőszerét a méhpusztulással. Ahelyett, hogy az Európai Bizottsággal pereskednének, felelős vállalatként le kellene állítaniuk méhgyilkos termékük marketingjét. A Bizottság helyesen cselekedett. A Greenpeace a továbbiakban is folytatja méhek védelmében indított kampányát, ugyanis ezen vegyszerek használatának környezeti kárai és mezőgazdaságra vonatkozó veszélyei lényegesen nagyobbak vélt vagy valós hasznaiknál.” – reagált a hírre Tömöri Balázs, a Greenpeace magyar méhvédelmi kampányának felelőse.

“A hatóság szerint ismeretlen eredetű somogytúri méhpusztulás esetén is a Greenpeace által a méhpusztulás központjában található napraforgótáblából vett virágmintákban alacsony koncentrációban tiametoxámot mutattunk ki. A tiametoxám egyáltalán nem alkalmazható biztonságosan. A Science-ben, a világ talán legrangosabb tudományos lapjában publikált vizsgálat szerint egészen alacsony, még nem halálos (szubletális) mennyiségű tiametoxám-al szennyezett pollen és nektár hatására a méhek nem találtak vissza a kaptárukba, és kétszeresére növelte meg egy napon belüli haláluk kockázatát.” – tette hozzá Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag szakértője.

A neonikotinoidok erős rovarölőszerek, amelyek a méhek és más beporzók idegrendszerét roncsolják. Nemcsak ezek a vegyszerek, de a Syngenta és más agrovegyipari cégek által gyártott rovarölőszerek is jelentős veszélyt jelentenek a méhekre. Az idén áprilisban bemutatott “Méhpusztulás – Az európai beporzó rovarokat és a mezőgazdaságot fenyegető veszélyek” című jelentésében 7 méhgyilkos vegyszert nevez meg, melyet a Syngenta, a Bayer, a BASF és más cégek gyártanak. Ezek közül 3 a neonikotinoidok csoportjába tartozik. A Greenpeace azon dolgozik, hogy ezeknek a vegyszereknek engedélyeit vonják vissza és a vegyszerintenzív, monokultúrás nagyüzemi mezőgazdaság helyett a modern ökológiai gazdálkodás kapjon támogatást.

A méhgyilkos vegyszerek részleges korlátozása Olaszországban, Franciaországban, Németországban és Szlovéniában sem okozott visszaesést a mezőgazdasági termelésben. Hiszen minden harmadik falat ételt a beporzóknak köszönhetünk!

Állítsd meg ezt az őrületet!  Csatlakozz a méhek barátaihoz. A méhek védelmének célját támogathatja mindenki a Greenpeace által indított  mehpusztulas.hu  honlapon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás