Hirdetés

Kiszámíthatatlan a magyarországi üzleti és szabályozói környezet. Ilyen szemlélet mellett nem sok idő kell, hogy a rendszer összeomoljon. Az E.On vezérigazgatója szerint, ha nem egy átmeneti időszak lenne a mostani, akkor már rég hátat fordítottak volna az országnak.

Vitaindító kérdéseivel nyitotta meg a Portfolio.hu Green Energy Investment Forumot Ságodi Attila, a KPMG energetikai partnere. A szakértő szerint a tarifák utóbbi időszaki nem kellő mértékű emelkedése az energetikai beruházások visszafogását, a szolgáltatások minőségének és az ellátás biztonságának romlását okozzák.

A megújuló tervek ambiciózusak Magyarországon, a valóság azonban az, hogy már 2010-11 között is jelentős lemaradást halmozott fel Magyarország a célokhoz képest. Voltak pozitív lépések is, de például a METÁR (megújuló támogatási rendszer) bevezetésének csúszása egy igen jelentős negatívum. Miközben a világban mindenhol sokat szánnak a megújuló beruházásokra, addig Magyarország ehhez képest nagyon nagy lemaradásban van. A földgáz terén az ellátásbiztonság sokat javult Magyarországon az utóbbi években, az importkapacitások nyugati oldalról is jelentősek, óriási tárolóink vannak, és sok egyéb infrastruktúra projekt van jelenleg is az asztalon.

Szenvednek az energiacégek

A válság miatt természetesen az energiacégek is szenvednek, ami miatt a Dalkia új megoldásokkal, fejlesztésekkel, illetve a hatékonyabb megoldások irányába való elmozdulással próbál előremenni. A legjobb befektetés Gérard Bourland vezérigazgató szerint az energia megtakarítási projektekben található, mely irányt a következő években is tartani szeretnék, de kedvező lehetőségeket látnak az ország biomassza potenciáljában is.

Az elmúlt három évben két válságot is átéltünk a GDF Suez Energia Magyarország vezérigazgatója szerint, a pénzügyi mellett ugyanis a szabályozói oldalról is negatív hatások érvényesültek, ami miatt nagyon nehéz tervezni a jövőt. A cég Patrick Eeckelers elmondása szerint visszafogta beruházási terveit, a sok fix költség miatt a hatékonyság növelésére a leépítésekkel tudnak reagálni. Mivel jelenleg a szegmensben a beruházás megtérülés alacsonyabb, mint a banki betéti kamatszint, ez nagy negatív ösztönzőt jelent.

Az EDF Démász a beruházási kiadásait jelenleg még tartani szeretné, de ilyen környezetben hosszabb távon erre nem lesznek képesek. Márpedig a vezérigazgató elmondása szerint ahhoz, hogy a minőséget jó szintjét fenntartsák, éves szinten is beruházni kell. Azok elmaradásának hatásai már akár rövid-középtávon is a minőség romlását okozhatják Thierry Le Boucher szerint. Pont ezek miatt a politikának és a szabályozói oldalnak nagyon fontos szerepe van abban, hogy a beruházások és ezzel a minőség is megmaradhasson.

Mi a bajuk a nagy energiavállalatoknak?

Az E.ON Hungária vezérigazgatója, Dr. Eric Depluet elmondása szerint Magyarországon a szolgáltatás színvonala első osztályú, de a vállalatok számára terhet jelent, hogy például nagyon sok ügyfélszolgálati irodát kell fenntartani, vagy hogy a számlázási előírások is plusz költségként jelentkeznek. A menedzser szerint egyáltalán nem örvendetes, hogy az országban költségvetési és szociális problémákat az energetikába való beavatkozással akarják kezelni. A GDF Suez vezetője megjegyezte, hogy vannak olyan országok, amelyek megfelelő politikával megfelelő befektetői pénzeket tudnak magukhoz vonzani. A vállalat például Lengyelországban és Romániában is megvalósít befektetéseket, hiszen itt a tőke jó megtérüléssel kecsegtet.

Az EDF Démász vezetője szerint is szükség lenne a stabilitásra és a kiszámíthatóságra ahhoz, hogy a beruházások megfelelő módon haladhassanak előre. Eric Depleut szerint nem egészséges állapotot teremtettek a piaci szereplőknek, akik alapvetően hosszú távú projektekben érdekeltek.

Ságodi Attila szerint az Európa és Magyarország közötti egyik fontos különbség a tarifák kiinduló szintjében keresendő. Ha már nagyon alacsonyról csökkented még tovább a tarifát, az a piaci szereplőknek is, és ezen keresztül a fogyasztóknak is hátrányokat fog okozni. Magyarországon ráadásul nem ismerik fel, hogy az energiapiac milyen jelentős mértékben járul hozzá a gazdasági teljesítményhez, vagy hogy milyen jelentős innováció zajlik a szegmensben. Magyarországon a szegmenst rossz színben tüntetik fel annak ellenére, hogy a fontosságát emelnék ki.

Az E.ON vezérigazgatójának elmondása szerint ha nem egy átmeneti időszak lenne a mostani, akkor már rég hátat fordítottak volna az országnak, azonban még itt vannak. Az viszont nagyon kedvezőtlen, hogy az elmúlt két évben 27 jogszabályváltozás volt úgy, hogy azokat semmilyen egyeztetés nem előzte meg a szakmai szereplőkkel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás