Hirdetés
Forrás: lmv.hu

225 tonna radioaktív esővíz szivárgott át a fukusimai sugárszennyezett vizet tároló konténerek köré felhúzott betongát repedésein. Eközben az MTI szépíti a Fukusimában történteket: szerintük 2011-ben csupán súlyos üzemzavar történt.

Vasárnap számolt be arról a hazai sajtó, hogy a karácsony előtti hétvégén repedések keletkeztek a fukusimai sugárszennyezett vizet tároló konténerek köré felhúzott betongáton, s ennek következtében 1,6 tonna sugárszennyezett víz folyt el a japán Fukusima-1 atomerőműből. Szerdán már azt írta a japán Aszahi Simbun lap a TEPCO keddi közlésére hivatkozva, hogy addigra már 225 tonna radioaktív esővíz szivárgott át betongát repedésein. A cég szerint ez az eddig észlelt legnagyobb mértékű radioaktív esővíz szivárgás a sérült atomerőmű területén. Azelőtt csak radioaktív szennyvíz elfolyás volt ilyen mértékben (300 tonna), sugárszennyezett esővíz elfolyást ilyen mennyiségben még nem tapasztaltak. A terület egy részén pénteken 440 becquerel/liter sugárzást mértek, amely a stroncium bomlásából származott. Az adatok arra utalnak, hogy az esővíz a talajban található radioaktív anyagokon keresztül szennyeződhetett el.

Eközben az ünnepi hangulat jegyében az MTI és a híreiket átvevő médiumok csupán arról számolnak be, hogy a közel három éve kitelepített lakók Fukusimában tölthetik az ünnepeket. (Bár a kitelepített japánok a magas sugárzási szint miatt mégsem élnek tömegesen a felajánlott lehetőséggel.)  Sőt, a magyar állampolgárok nyugalmának óvása érdekében az MTI még szépíti is a Fukusimában történteket: szerintük ugyanis 2011. március 11-én és azt követően "súlyos üzemzavar" történt, amelynek következtében "jelentős mennyiségű sugárzó részecske került ki a szabadba."
Egy INES skálán 7-re fokozatúra értékelt atomerőmű baleset, amelynek során több reaktornál robbanás, zónaolvadás történt, az MTI szerint csupán "súlyos üzemzavar". * És az MTI hírben természetesen a reaktoroknál bekövetkezett robbanásokról, zónaolvadásról szó sincs. És hát arról sem számolnak be, hogy már 225 tonna radioaktív esővíz folyt el Fukusimánál az elmúlt napokban. Minek is nyugtalanítsuk az olvasókat karácsony idején, miközben a kormány új atomerőmívet szeretne építtetni az oroszokkal…

* A "súlyos üzemzavar" az INES skálán a 3. fokozatnak felel meg. Ezzel szemben a Fukusimában történteket az az INES skála 7. fokozatú, vagyis "nagyon súlyos balesetként" értékelték a hatóságok.

(GAIA Sajtószemle)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás