A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

Tordai Bence két hete tett feljelentést a recski iszapömlés ügyében, a Párbeszéd képviselője az egri rendőrkapitányságtól tegnap kapta meg a feljelentés elutasítását.

Korábban a 24.hu is részletesen beszámolt róla, hogy június 8-án heves esőzések voltak a Mátrában és Heves vármegyében, ez pedig Recsket is érzékenyen érintette. Ebben a közel kétezer fős faluban ráadásul nemcsak a villámárvízzel kellett megküzdeni, hanem a falu fölé emelt kőbánya védfalából kiáramló iszappal is.  Recsken végül a sárlavina több mint 50 ember evakuálásához vezetett, akik a közeli sportcsarnokban kaptak átmeneti szállást, illetve rokonokhoz költöztek. Mind a helyiek, mind a recski polgármester egyértelművé tette: a sárlavina a korábban a robbantások miatt elhíresült, Kósa Lajos barátjának, Fiák István cégének (Andezit-Bau)  tulajdonában álló bányából származott, sőt, egy helyi azt is mondta, hogy már a júniusi felhőszakadás előtt is jött le iszap a bányából. Egy korábbi recski testületi ülés jegyzőkönyve szerint egyébként ebből a bányából szállítanák a követ a többi közt a Budapest–Belgrád vasútvonal építéséhez is. Tordai Bence végül foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

A képviselő nemrég kapta meg a feljelentés elutasításról szóló tájékoztatást a rendőrségtől. A dokumentumban az áll, hogy a

rendelkezésre álló adatok – a feljelentés, a médiában az esettel kapcsolatban megjelent híradások adatai, illetve az esettel kapcsolatos hivatalos tudomás – alapján megállapítható, hogy a recski bányaüzem az üzemeltetéshez szükséges engedélyek birtokában működik és tevékenykedik. A kármentésben részt vevő hatóságok szakemberei olyan körülményt nem észleltek, mely az eset kapcsán az emberi mulasztás, a gondatlan vagy szándékos foglalkozási szabályszegés gyanúját felvetné, így hatóságom felé jelzéssel nem éltek, feljelentés megtételére nem került sor.

a sárfolyam kialakulása egy előre nem látható és nem befolyásolható természeti jelenség, az úgynevezett “villámárvíz” következménye, amelyet a jelenség napján rövid időn belül esett extrém mennyisegű csapadék okozott. Ez a vis maior-helyzet a bányaüzem tulajdonosának, üzemeltetőjének fel nem róható, az elvárható gondosság tanúsítása mellett is elháríthatatlan helyzet volt. (…) A fentiekre tekintettel, a Büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (továbbiakban: Be.) 381. § (1) bekezdés a) pontja alapján, a rendelkező részben foglaltak szerint a feljelentés elutasításáról határoztam.

Tordai ezzel kapcsolatban azt írta közösségi oldalán: szerinte ugyanakkor aki „ma egy lakóházak feletti, meredek hegyoldalra pőre földsáncot épít vagy engedélyez, az egyértelműen – a vonatkozó Btk-paragrafust idézem – ”más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki”.

a recski faluszél dombtetői kőbányával forrás: Mohos Márton / 24.hu

Hozzátette:

De ez nem szempont a Fidesz Magyarországán, ahol vannak a hegy tetején a NER-konform bányatulajdonosok beruházásai, a hegy aljában meg a kisember, akinek a házát, ha pechje van, elmossa a sár. Örüljön, hogy él, oszt jónapot! És aki netán a vadkapitalizmus vagy az eredeti tőkefelhalmozás korában érzi magát, annak jelzem, hogy nincs egyedül. Természetesen nem hagyjuk ezt annyiban, ma elpostáztuk a feljelentés elutasítása miatt tett panaszunkat!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás