Hirdetés

Kínában az 1988-as természetvédelmi törvény nyomán 1989-ben tették közzé az első „vörös könyvet”, tehát a védett állatfajok listáját. Azóta ez a lista alig változott. Most nagyot ugrottak.

Korábban mindössze annyi történt, hogy az első osztályú államilag védett fajok közé emelték a pézsmaszarvast, majd – a koronavírus járvány hatására kezdődött irtása miatt – a tobzoskát 2020 júniusában.

Most februárban azonban 517 új állatfaj kapott védettséget, háromnegyed részben kisebb madarak, amelyekre a darvak, gólyák és a ragadozók mellett eddig nem fordítottak figyelmet. A ritkább madárfajok állományának nagysága mindmáig nem kellőképpen ismert Kínában. Most védetté vált a súlyosan veszélyeztetett (critically endangered, CR) kanalascsőrű partfutó (Calidris pygmaea) is. A törvény végrehajtásától függ, hogy valóban segíti-e majd a veszélyeztetett fajok fennmaradását.

Az emlősök között a szintén a koronavírus járvány miatt hírhedtté vált denevérek nem nyertek védettséget, viszont meglepetés, hogy a szürke farkas felkerült a listára. Az 1950-es években, Mao „nagy ugrás” kampányainak céljai között a farkasok teljes kiirtása is szerepelt. Mint sok más törekvése (köztük a gabonatolvaj verebek megsemmisítése) ez is megbukott, de a farkas – csakúgy mint a világ többi részén – megmaradt „gonosz” ragadozónak. Most talán lehetőség nyílik rá, hogy a nagyközönség szemében is átértékelődjön jelentősége a táplálékhálóban, az ökoszisztémák működtetésében – írta Lóczy Dénes FB oldalán.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás