Hirdetés

Tolnai Jánosné Dr. Szatmári Katalin, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség főigazgatója zavaros ügyeiről igen komoly vihart kavartak az elmúlt napokban. Jávor Benedek újabb adatokkal állt elő.

Az alábbi írás Jávor Benedek blogján jelent meg.

Korábbi blogbejegyzésem az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség főigazgatója, Tolnai Jánosné Dr. Szatmári Katalin ügyeiről igen komoly vihart kavart – talán az is jelzi ezt, hogy alig 24 óra alatt több mint 1500-an kedvelték. Ugyancsak erre utal, hogy azóta számos újabb megkeresést kaptam, amelyek megerősítették az eddig közzétett információkat, vagy újabbakat tettek hozzá. Látszik, hogy ez a történet sokáig nem ér még véget – ha rajtam múlik, biztosan nem.

Az új információk a főigazgató asszony tevékenységének különböző területeit érintik. Alapvetően négy témakörben kapok adatokat. Az első Tolnai Jánosné (vagy ahogy az informátorok emlegetik: "Tüzépes Katika") üzleti múltjára, korábbi kapcsolataira vonatkozik. A második dicsőséges politikai pályafutását mutatja be. A harmadik kör szakmai felkészültségét, tapasztalatait, alkalmasságát elemzi. És végül a negyedik a főfelügyelőségen 2010 óta zajló eseményekről szól.

Nézzük ma az első témakört.

Üzleti életútja finoman szólva nem predestinálta az országos zöldhatóság vezetői posztjának betöltésére. A rendszerváltás előtt a Galgamenti Magyar Kubai Mgtsz áruforgalmi és hálózati ellenőreként gyarapította környezetvédelmi tapasztalatait 1971 és 1987 között, majd 1987-től 1990-ig az Aranykalász Mgtsz kereskedelmi igazgatójaként mélyedt el a környezetügyben. A rendszerváltás után különböző cégek vezetésében vett részt. Erdőkertesen egy építőanyag kereskedelmi vállalkozást vezetett, ennek ügyeiről helyben elég meredek történetek keringenek (és innen a "Tüzépes Katika" becenév). Ezek a cégek részben elég dicstelen karriert futottak be, például az Opten céginformációs rendszer szerint 1998-ban felszámolással megszűnt Tolnai Export Import Kereskedelmi Kft., vagy a végül 2012-ben bírósági végrehajtással felszámolt, főtevékenységként "Saját tulajdonú ingatlan adásvételét" megjelölő Kertes 1997 Kft. Sikeresebbnek tűnik a Kvittek Zrt., bár ez is izgalmas átalakulásokon ment keresztül (jelenleg a Campo Consulting a jogutódja). Menet közben mindenesetre gyümölcsöző üzleti kapcsolat alakult ki a cég, és a főigazgató asszonyt a közelmúltban kitüntető jelenlegi főnöke, Fazekas Sándor miniszter által akkor polgármesterként vezetett Karcag város önkormányzata között.

A Tolnai Jánosné, mint vezérigazgató irányította cég végezte a karcagi bel- és csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciójához a megvalósítási terv elkészítését. Ugyancsak ők készítették a karcagi városi gyógyvizű termálfürdő fejlesztésének dokumentációját, továbbá a karcagi kistérség hulladéklerakóinak rekultivációs programjához a környezetvédelmi hatástanulmányt. Évekig intenzív kapcsolat volt a karcagi önkormányzat és a Kvittek Zrt. között. De nem csak Karcaghoz köthető a tevékenysége. Ha figyelembe vesszük, hogy Fazekas miniszter és karcagi polgármester amúgy a feltevések szerint Nyerges Zsolt szolnoki köréhez tartozik, akkor a karcagi polgármesteren keresztül az érdekcsoporthoz kötődő üzletasszony megbízásai például a 2006 óta Tiba István fideszes képviselő által irányított Balmazújvárosban is más fényt kapnak.

Üzleti tevékenysége máshol, másoknak is szemet szúrt. Lőrinciben, ahol a közlekedésfejlesztéstől a kerékpárút-építésen át a városközpont-fejlesztésig számos projektben működött közre, egy helyi blog (amúgy a KDNP hatvani választókerületi blogja, mely kormányellenes uszítással aligha vádolható), így számol be 2010 májusában a képviselőtestületi ülés kurta-furcsa lezárásáról, abban a minutumban, amikor Tolnainé szerepe felmerül:

Pedig a könyvvizsgáló kiválasztására kiírt pályázat elbírálása az egyik képviselő hölgy számára Cavinton felírását is eredményezte, a polgármester úr kuruzslóvá is avanzsált a sok más profi módon ellátott szakmája mellé… Itt persze előfordult egy svédcsavar is, mert mikor Jánosi László képviselő úr rákérdezett a projekt menedzser Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin (Katika) vállalkozásainak metamorfózisára, amelyek sorába illeszkedik ezen könyvvizsgáló is, hirtelen bezárták a testületi ülést, majd a bezárást szünet elrendelésévé módosították. Valami olyasmi körvonalazódik, hogy Tolnainé vállalatai írják ki a pályázatokat, majd pályáznak, majd pedig elbírálják a pályázatokat… Valószínűleg nem ingyen zajlik ez a belterjes gazdálkodás, de majd az ügyvéd úr kibogozza – hacsak nem véletlenül ő is a Katika egyik strómanja…

Itt szakadt meg az ígéretes üzleti életpálya, hogy az annak során felhalmozódott tapasztalatokat aztán köztisztviselőként, az országos zöldhatóság vezetőjeként kamatoztassa. Hogy a fentieken túl milyen szakmai háttérrel futott neki ennek a pályának, arról az atlatszo.hu már elég részletekbe menően írt, de a későbbiekben néhány további információt én is hozzáteszek.

A felügyelőségen zajló eseményekről egyébként eljött az ideje, hogy az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága is tájékozódjon. Mai ülésünkön Szabó Imre alelnök javasolta is a főigazgató asszony meghívását a bizottság elé, a bizottság elnöksége egyelőre egyeztet a kérdésben.

Előző cikkünk: Kiborul végre a zöldhatóság bilije?

Kapcsolódó anyagok:

Áldoktor vezeti az országos zöldhatóságot

Mi folyik a környezetvédelmi főhatóságnál?

Kiborul végre a zöldhatóság bilije?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás