Hirdetés

A Rómát irányító 5 Csillag Mozgalom vezetői szerint rengeteg pénzt kellene feleslegesen elkölteni az olimpiára, az összeg nagy részét a korrupt politikusok és vállalkozók úgyis ellopnák, a város pedig még jobban eladósodna. Az 1990-es foci vébére felvett hitelek utolsó törlesztőjét is csak idén januárban fizette vissza az ország.

A júniusi önkormányzati választásokon az olasz fővárosban győztes 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezetői tegnap ismét egyértelműen kijelentették, hogy nem támogatják Róma pályázatát a 2024-es nyári olimpia rendezésére.

"Azok, akik azzal akarnak meggazdagodni, hogy cementtel borítják be az országot, elmehetnek a pokolba. Éppen ezért nem tudjuk elfogadni az olimpia logikáját" – mondta Luigi Di Maio, az M5S egyik vezetője a Reuters szerint.. A rendezvényen a felszólalók a pályázati bizottságot vezető Luca di Montezemolo volt Ferrari-elnököt is keményen bírálták, elsősorban azért, mert az 1990-es futball-világbajnokság után – melynek szervező bizottságát Montezemolo irányította – a felvett kölcsönöket egészen idén januárig törlesztette az állam.

Virginia Raggi polgármester, az M5S politikusa eddig is többször kifejtette, hogy egészen más prioritásai vannak, mint az olimpia, ugyanakkor a város hivatalosan még nem mondta le a kandidálást.

Az index szerint Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke és Matteo Renzi miniszterelnök egyaránt hangsúlyozták korábban, hogy a római városvezetés döntésén múlik, pályázik-e Róma vagy sem. Ugyanakkor mindketten úgy vélik, hiba lenne a kandidálás visszavonása. Malago ezért a közeljövőben tárgyalni fog Virginia Raggival, szeretné meggyőzni arról, hogy támogatni kell a projektet. Amennyiben a római pályázatot visszavonják, a kandidáló Budapest mellett már csak két város maradna versenyben, Los Angeles és Párizs.

Olimpia = korrupció és veszteség

Olimpia = korrupció és veszteség

Olimpia: nem is sport-, hanem hazárdjáték? Az olimpiák ráfizetésesek, gazdasági és társadalmi károkat okoznak, korruptak és csak az ellenőrizhetetlen NOB tagjainak, funkcionáriusok érdekeit szolgálja. Az olimpiák "közgazdaságtanára" szakosodott professzor, Andrew Zimbalist nézetei eddig sem voltak ismeretlenek, ám most a bostoni Smith College tanára az Alapblognak adott interjújában a riói olimpia friss példáin látja igazolva a véleményét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás