Minden évben a lakosság 15 százaléka, vagyis több mint 200 millió kínai betegszik meg a baktériummal, élősködőkkel szennyezett, a káros hozzáadott anyagokat és a természetből származó méreganyagokat tartalmazó szennyezett étel fogyasztása következtében.
Az élelmiszer-biztonság kérdése évek óta komoly problémát jelent a kelet-ázsiai ország számára, ahol a termelők többsége – a minél nagyobb profit reményében – gyenge minőségű árut kínál jó minőségű áruként feltüntetve. Kivételt a kérdésben a nagy nemzetközi áruház- és étteremláncok sem jelentenek: az idén már a McDodald’s, a Carrefour, tavaly év végén a Wal-Mart cégeket is szabályszegésen érték.
A legutóbbi hónapokban ruhafestéket, tintát, viaszt és mérgező vegyi anyagokat is találtak egyes élelmiszerekben. A Kínai Társadalomtudományi Akadémia tavaly év végi felmérése szerint a kínai lakosság az élelmiszer- és gyógyszerbiztonságot nevezte meg első helyen a leginkább bizonytalanná tévő dolgok listáján.
A kínai vezetés a minőségi előírások és az azok megszegéséért kiszabható büntetés szigorításával harcol az élelmiszer-biztonság növeléséért. A főváros, Peking azt tervezi, hogy az élelmiszer-hamisításon kapottakat egy életre eltiltja az élelmiszer- és a hozzá kapcsolódó iparágaktól. Országos szinten félszáz adalékanyag betiltása és a használható adalékanyagok jobb szabályozása szerepel a sürgős teendők listáján.