Hirdetés
Forrás: telex.hu

A héten derült ki, hogy az egyetemek, az alapítványi közvagyon és a hatósági feladatok után a kormány most az atomenergiát szervezi ki. A kormány szerint természetesen nem az oroszok sürgetése, hanem az EU kekeckedése miatt.

„Brüsszel rendszeresen számon kéri az OAH függetlenségét, és megkérdőjelezte az eddigi rendszer megfelelőségét. Szerintünk úgy is jó volt, ahogy eddig működött, de nem akarunk egy ilyen fontos kérdésben vitát” – Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerint ez az elsődleges oka annak, hogy a kormány kedden benyújtott törvénymódosító javaslata szerint 2022-től önálló, független lenne az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

Az államtitkár a Magyar Nemzetnek arról is beszélt, hogy a változás következtében az OAH-nál növekedni fog a személyi, szervezeti, szabályozási és költségvetési autonómia, nem utolsó sorban pedig a hivatal humánerőforrás-vonzó képessége is erősödhet.

Schanda Tamás , az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára  MTI

Az OAH elnöke ezután gyakorlatilag elmozdíthatatlan, egy későbbi miniszterelnök sem válthatja le. Ez alapján a változás abba a sorba illeszkedik, mellyel az elmúlt hónapokban a kormány egymás után szervezte ki a kormányzat alól, illetve az állami fenntartásból a különböző intézményeket. A folyamatot ebben a cikkben részletesen is bemutatta a telex.

Az Országos Atomenergia Hivatal eddigi főigazgatója egyébként két hete mondott le: Fichtinger Gyula április végén indoklás nélkül távozott a posztjáról.


Nem tetszik az Orbán-kormánynak a szakmai szöszmötölés Paks II. ügyében

A nukleáris főhatóság vezetője épp az előtt mondott le, hogy esedékes lenne a hivatal döntése a sokmilliárdos bővítési munkák engedélyezéséről. Fichtinger Gyula utódját kétharmados többséggel, kilenc évre betonozzák be. Részletek a HVG360-on >>>


A finn párhuzam most is passzol Paks II-re, csak nem úgy, ahogy a kormány remélte

A finn Hanhikivi 1 atomerőművet az oroszok építenék, ugyanúgy mint Pakson. Időben, méretben, típusban van hasonlóság, erre korábban a magyar kormányfő is felhívta a figyelmet, de a két projekt közti párhuzam most éppen ahhoz adhat értelmezési mezőt, hogy miért kellett Fichtinger Gyulának, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) vezetőjének hirtelen távoznia. Részletek a napi.hu-n >>>


Még el se kezdődött Paks II építése, de a Fideszhez közeli vállalkozók már jól élnek belőle

Ugyan a paksi erőmű bővítéséhez még az engedélyek is hiányoznak, a NER-be betagozódottak máris elég jól élhetnek a nagy építkezésből >>>

Kapcsolódó anyagok:

Unokáink is nyögik majd Orbán paksi orosz hitelét

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás