Hirdetés
Forrás: telex.hu

Az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár szerint a hazai erdőállomány nem került veszélybe azzal, hogy a kormány az energiaválságra hivatkozva enyhítette a fakitermelés szabályait. Zambó Péter erdészmérnök a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatójából lett államtitkár.

Zambó Péter a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt nyilatkozta, hogy a rendelet miatt nem fog csökkenni az erdők területe. „Semmiféle erdőirtásról nincs szó, ezek szokásos baloldali hazugságok. (…) Az erdő- és a természetvédelmi törvény alapvető rendelkezései változatlanok, így az erdők területe és természetességi állapota továbbra sem csökkenhet” – mondta.

Az államtitkár azt mondta, az említett kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült. A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a tűzifaigényt már nem tudják a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani.

Zambó Péter. Minden fa számít.

„Amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik”– mondta Zambó. Hozzátette, hogy idén az állami erdőgazdaságok még mintegy 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelésére rendelkeznek engedéllyel.

Az Agrárminisztérium államtitkára arról is beszélt, hogy Magyarországon a faanyag a legfontosabb újratermelhető nyersanyag. Azt mondta, a magyar erdőkben fenntartható erdőgazdálkodást folytatnak, „ez azt jelenti, hogy évtizedek óta kevesebb fát hasznosítunk, mint amennyit az erdők teremnek, így jelentős tartalékokat sikerült biztosítani” – mondta. Zambó szerint szükség esetén több százezer köbméternyi faanyagot tudnak elérhetővé tenni úgy, hogy magát az erdőt, mint Magyarország zöldtőkéjét, nem veszélyeztetik.

Fogjunk össze a magyar erdőkért!
Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország és más zöld szervezetek nyílt levelet írtak a miniszterelnöknek, amelyhez most magánszemélyek és civil szervezetek is csatlakozhatnak aláírásukkal. A nyílt levelet a https://peticio.wwf.hu/ oldalon olvashatod el és írhatod alá.

Ugyanakkor a Telexnek nyilatkozó erdészeti és a természetvédelmi szakemberek szerint a rendelet több szempontból is túllő a célon, és feleslegesen tipor bele ma már alapvetésnek számító természetvédelmi és erdőgazdálkodási irányelvekbe.

A magyar kormány nemrég „energia-vészhelyzetet” hirdetett az Oroszország elleni szankciók gázimportot érintő hatásainak mérséklésére. Többek között arról döntöttek, hogy megtiltják a tűzifa kivitelét az országból, és bővítik a fakitermelést. A szándék érthető, különösen mert a rezsicsökkentés-csökkentés miatt sok, eddig kizárólag gázzal fűtő család próbál most kályhához, tűzifához jutni – aminek a megnövekedett igények miatt szintén elszállóban van az ára.

Lásd még:

Ma indul erdeinkben az Orbán-kormány rablógazdálkodása?

Orbáni “zöld” rezsipolitika: természetvédelmi területen könnyebb lehet a tarvágás

Az Ökológiai Kutatóközpont véleménye Orbánék fagyilkos rendeletéről

Tilos kivinni tűzifát az országból

Nem csak barbár, teljesen felesleges is az erdőirtásra ösztönző új rendelet

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás