Hirdetés

A mindenszenteki ’Egyenes beszéd’-ben hallottam Schmuck Erzsikétől, hogy az LMP MZP majd most ’igazi’ nemzeti konzultációt tart és a párt honlapján az ki is tölthető, vagy az utcai aktivistáknál. Max. százezer járókelő. Bajban vagyok. 

Egyrészt én valójában egy életképes zöld pártért szólnék; szóval érte és nem ellene. Viszont a muszlaságot nem állhatom, jöjjön az bárhonnan. Akkor most a Клара Петрова Добрева (Apró Piroska Szófiában született lánya) asszony ultraliberális árnyékkormánya után zöld árnyékkonzultáció következik Erzsikével, aminek a világon semmilyen tétje nincs. Hamiskásan játszódunk. (Hol a farhát komámasszony?)

Nemzeti inzultáció kontra zöld konzultáció

„A Fidesz [értsd Fidesz-KDNP] úgy indított nemzeti konzultációt az energiaválságról, hogy abban egy szó sem esik az egyetlen valódi megoldást jelentő zöldfordulatról. Ez a legegyértelműbb bizonyítéka annak, hogy a kormányt valójában egyáltalán nem érdekli az emberek véleménye.”

– Szerintem az orbánistákat a ’zöldek’ véleménye nem érdekli. Nekik ott a ‘kék’ Áder Janó. A választók közül a sajátjaié – ami történetesen a hazai többség – nagyon is. ’Nagyjaink’ az utóbbiak rutinválaszai mögé bújik, mikor a sorsdöntő felhatalmazásairól beszél. Igazat mondani azonban zöld mezben is kötelező. Álmaink, indulataink nem tévesztendők össze a rögvalósággal.

„Ne hagyjuk, hogy semmibe vegyenek minket: töltse ki a zöld konzultációt, és mondja el véleményét az ország következő tíz évét valóban meghatározó kérdésekben!”

– Természetesen ’húzzunk bele, ne hagyjuk, mutassuk meg’… Semmi ilyenre azonban a mellékelt öt kérdés nem ad lehetőséget. Azok éppen olyan felszínesek és manipulatívok, mint a Fidesz-KDNP társáé, sőt az ad valami magyarázó szövegféleséget a kérdései mellé, ami itt nincs (https://www.facebook.com/…/a.100728035…/477195954369611/). Csak gyorsan-gyorsan elvtikéim. Nem olvashatom az LMP-MZP-nél sem a Fidesz-KDNP-nél hiányolt tartalmat, hogy milyen ’zöldfordulat’ volt a szikra, ami a virtuális tüzet nálunk lángra lobbantotta. Mindegyik kérdés elől hiányzik a jelenlegi helyzet tényszerű bemutatása. A pár-mondatos felvezető után azonnal a kérdések következnek; igen, nem és nem tudom a választható opciók. Gagyi minősítésű válaszlépés.
*
„Egyetért-e Ön azzal, hogy a kormánynak mielőbb országos épületszigetelési programot kellene indítania?”
– Mondjuk én már régen – saját érdekem miatt – túl vagyok ezen és még csak segélyt sem kértem hozzá. Erzsike azt mondta, hogy kaptunk erre EU-pénzt, csak nem a célnak megfelelően használták fel a fidesznyikok. Az érdekelne mi vagy ki kerekedett a pénzből, az hatna rám. A méla és lemondó ajakbiggyesztés nem igazán. Szóval magántulajdonban lévő ingatlanok tulajdonosaira tartozik a szigetelés kérdése. Állami tulajdonnál esetleg helyeselhető az akció, de talán ott is a lakóra kellene hagyni a megoldást, majd az általa felhasznált és számlákkal igazolt összeget lelakhatóan elismerni.
*
„Egyetért-e Ön azzal, hogy a kormány azonnali hatállyal vonja vissza a szélerőművek telepítését ellehetetlenítő rendelkezéseit?*”
– Mitől tudnék erre válaszolni? Milyen tények ismerete várható el tőlem? Kinek az érdekét képezi a szélenergia? Mi a vita tárgya? Melyek az energiatermelési mód konkrét mutatói? Ha ez már az igazi konzultáció, akkor a magándöntéshez a választót helyzetbe kellene hozni?
*
„Támogatja-e Ön, hogy a kormány törölje el a napelemadót, vagyis a napelemekre kivetett termékdíjat?”
– Ebben már jobban képben lehetünk, hiszen a területi energiapolitikai pálfordulás felháborító. Rengeteg befektető megcsúfolása, aki ebbe az irányba akart elindulni (Puskás Gábor későn futott, neki csak a f…). Nem látom be, miért az orosz gáz és urán irányába kell elindulni és nem a Napenergia felé. Ha korszerűtlen a hazai villamoshálózat, akkor nem erre kellene minden pénzt költeni a Fidesz-KDNP által kiizzadt nemzeti tőkésosztály ’stadionosítása és kastélyosítása’ helyett.
*
„Támogatja-e Ön, hogy a kormány vezesse be a minden közösségi közlekedési eszközre érvényes, havonta ötezer forintba kerülő klímabérletet?”
– Világos (Legyen minden ingyen!), de ez most itt a városlakók kedvezményezése. Mit kapnak a falun élők? Mitől nem omlik majd össze a súlyosan vesztességessé váló városi tömegközlekedés? Az ársapkákkal nem már most is kádári időket éljük újra (Csülök majd segít, hogy a legvidámabb barakk legyünk újra), ahol hamarosan senki sem tudja majd, hogy mi mennyiért állítható elő. Nem mégis az Európai Unióhoz méltó fizetéseket kellene az embereknek adni, amiből megvehetik, amire nekik szükségük van? A kormány tényleg az alacsony munkabérű bennszülöttek (Parragh úrnak ez a fixa ideája) országára szavaz? A fidesznyikok a saját olcsóságukra szavaznak? Nem lehetne minden beleszólási joggal bíró politikai potentátnak magyarországi átlagbért adni? Igen, a pártvezetőknek, a minisztereknek és az államtitkároknak is. Akkor talán felfognák. Mi lesz akkor a nemzetközi multik összeszerelő gyáraival, amivel ’nemzeti’ kormányunk eljátssza azt, hogy ipart teremt és jobban teljesít?
*
„Egyetért-e Ön azzal, hogy a paksi bővítésre vonatkozó, Oroszországgal kötött szerződést mielőbb fel kell mondani?”
– Honnan tudhatnám ehhez a felelős döntéshez szükséges adatokat? Mi van a szerződésben: Az LMP-MZP tudja? Miért nem mondja akkor el? A kérdés lényege most az, hogy szeretem-e az oroszokat vagy sem? 12 forintért termel, a legolcsóbban – mondja Egon. Az kamu mondja Erzsike, mert ebben nincs benne a létesítés ára és a veszélyesanyag-megsemmisítésé. Akkor ezzel együtt kedves LMP-MZP hogy néz ki, hogy mi mibe kerül és mi annak a környezeti ára? Miért csak langyos zöld smonca helyettesíti az érdemi előkészítő munkát? Miért tetszenek ilyen hanyag, elnagyolt munkáért bármiféle elismerést várni?
*
„Vezetéknév* Keresztnév* Irányítószám* Születési év* Email* Mobil szám Adatvédelmi nyilatkozat* Elolvastam és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót. Kijelentem, hogy politikai véleményem rögzítéséhez és adataim kezeléséhez kifejezetten hozzájárulok abból a célból, hogy velem kapcsolatot tartsanak. Tudomásul veszem, hogy adataim törlését bármikor kérhetem. Beleegyezem, hogy az LMP – Magyarország Zöld Pártja, mint adatkezelő (sic!) a fentiekben megadott elérhetőségeken közéleti kérdésekben, kampány-események, választási programok ügyében tájékoztatást küldjön részemre jelen beleegyezésem visszavonásáig.”

– Akkor ez nem is annyira ’igazi konzultáció’, mint összeírás? Az LMP-MZP ravaszul összegyűjti az adataimat és rendelkezési jogot kér. A kérdőív kitöltése után választási adataim kezelőjévé válik. Beléptet a zöld szellemi téeszcsébe.
*
Igazi konzultáció lenne ez?
A kérdései alapján inkább a körülményeiről megfeledkező törpepárt kormánypárt elleni cincogásáról van szó. Értem Erzsike és Péter megmondták, és mi jó esetben nyolcvanezren hurrázunk. Családban marad, mint minden, ami ebben a pártban Schiffer után történik. Ha azt tetszene kérdezni, hogy fáj-e ez nekem, akkor az a válaszom, hogy nagyon. A mieinkben való csalódásnál kevés van, ami pusztítóbb.

Darvas Béla

Kapcsolódó anyagok:

Darvas Béla: Zöldítés

Nemzeti inzultáció kontra zöld konzultáció

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás