Hirdetés

1986-ban a zöldekről szóló könyvemmel a magyar környezetvédelmi mozgalomnak útmutatót nyújtottam, bábáskodtam a megszületésénél, 2012-ben pedig nem szeretném, ha a sírásójaként szerepeltetnének a sajtóban. Szabó Máté ombudsman válasza a zöldek kritikájára.

A jövő nemzedékek egykori országgyűlési biztosának elbocsátott munkatársai közül többet már ismét foglalkoztatunk Fülöp Sándor irodájában, és a megbeszéléseken újak felvétele is szóba került. A korábbi irodából húszan dolgoznak határozatlan idejű munkaviszonyban az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának más szervezeti egységeinél, ketten vezetőként. Az intézményünkben azonban rajtuk kívül többen is foglalkoznak környezetvédelemmel. Közéjük sorolom magamat is, aki több monográfiával szereztem a témában kandidátusi (1987), majd a Magyar Tudományos Akadémia doktora (1997) fokozatot a nyugati és a magyar alternatív mozgalmakról magyarul, angolul és németül írott munkáimmal. 2007-ben Sólyom László köztársasági elnök részben ezért jelölt az állampolgári jogok biztosának. Vele 1987-ben közös válogatásunk jelent meg az ELTE kiadásában az ökológiai politika és jog akkori szövegeiből. Ezért állnék bosszút a zöldeken, mint az egyik ellenzéki párt közleménye véli!!!?

Elutasítom a vészharangot kongató zöldek pesszimista és felületes feltételezéseit: az ombudsmani rendszer átalakulása 2012 januárjától nem jelenti az erős környezetvédelmi ombudsmani működés végét. A posztmodern tudomány nem a nagyszámú kutatógárdán, hanem a gyors és rugalmas személyi, anyagi és információáramláson alapul. Ma Magyarországon és a világban a környezettudományoknak korábban nem ismert potenciálja van jelen, amelyet a jövő nemzedékek kisebb létszámú helyettesi irodájának a modern kommunikációs technológiák segítségével, alapítványi vagy kormányzati támogatásokkal kell a korábbi nagyobb szervezetnél akár hatékonyabban is mozgatni és annál intenzívebb jogvédelmet nyújtani. Nekem korábban is ez volt és most sem változott a jövőképem a környezetvédelmi és környezettudományi tevékenységről az ombudsmani munkában – és méltatlannak tartom, ha a jóhiszeműségemet bármiféle tartalmi vizsgálat mellőzésével bárki is nyilvánosan kétségbe vonja.

A német Ulrich Beck, a magyarul is megjelent „A kockázatok társadalma" globális társadalomtudományi bestseller szerzője szerint az ökológiai modernizáció nem a hagyományos struktúrákat kiszorítva és azokkal szemben érvényesül, hanem azokba beépülve alakítja át a régi struktúrát. Ez az én stratégiám is. Az erős környezetvédelmi rendszer alapeleme pedig nem az erős zöld ombudsman, hanem az erős, és a környezetvédelem értékei mellett is elkötelezett civil társadalom, amely messze túl kell hogy nyúljon a zöld civil szervezetek tagságán. A kialakulása egyaránt lesz a globális, a regionális, a nemzeti és a helyi gazdaság és társadalom fejlődésének eredménye, amelyeknek egy zöld ombudsman eddig soha és sehol sem vált sem elemévé, sem mozgatójává – ajánlom ezt kritikusaim figyelmébe több mint harminc éves kutatómunka tapasztalatai alapján.

Prof. Dr. Szabó Máté
az alapvető jogok biztosa
az MTA doktora, egyetemi tanár ELTE ÁJK

Kapcsolódó anyagok:

Erős zöld ombudsmant!

Mészárlás az ombudsmani hivatalban

Szabó Máté e-mailes kirúgásai

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás