Hirdetés

Immár a harmadik tüntetésre került sor Szászsebesen, mert a helyiek szerint az új gyár által kibocsátott káros anyagok a kisváros lakosainak az egészségét is nagymértékben veszélyeztetnék.

Az osztrák cég azt tervezi, hogy lényegében egy Franciaországban lebontott gyár gépsorait helyezi üzembe a településen. A lakók álláspontja szerint gyárépítést csak akkor lehet engedélyezni, ha az a lakott területtől jól távol van. Ez az osztrák multinacionális cég Kolozsvártól 110 kilométerre délre fekvő Fehér megyei kisvárosban egy préseltlemezgyárat (forgácslap) működtet, a műszaki folyamatok elvégzéséhez nagy mennyiségű formaldehidre van szükség. Az jelenlegi szászsebesi gyárban egy év alatt 30 ezer tonna formaldehidet állítanak elő, de ezzel az új 18 millió eurós beruházással ennek a dupláját tudnák előállítani éves szinten. Azonban a környezetvédelmi engedély még folyamatban van.

A Kronospan társaság szerint, egyes idegen környezetvédő civil szervezetek, megfelelő tájékozódás nélkül, rosszhiszeműséget tanúsítva nyilvánítanak véleményt a tervezett gyár megnyitásáról. Egy közleményben párbeszédre hívta a település és a környezetvédő szervezetek képviselőit, mely az érdeklődés hiánya miatt elmaradt. A tiltakozók arra hivatkozva utasították el a részvételt, hogy korábban a cég kártérítés követelésével fenyegette meg őket, mivel szerintük ezzel a gyárnak rossz hírét keltik.

 

Szászsebesen a lakosok összefogtak a Kronospan társaság ellen!

 

A multinacionális társaság eddig 500 millió eurót fektetett be Romániában lévő üzemeibe. 2010-ben már meghiúsult egy formaldehidgyár létesítése. Akkor a helyiek tiltakozására a hatóságok felfigyeltek, vizsgálatot indítottak el, majd ezt követően megállapították, hogy a cég anélkül látott neki a gyáregység építésének, hogy valamennyi szükséges engedéllyel rendelkezett volna és a létesítmény lebontására kötelezték a társaságot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás