A rovat kizárólagos támogatója

Szél Bernadett Putyin miatt mielőbb feloldaná a szélerőműépítési-tilalmat. Az ellenzéki politikus három plusz egy pontos javaslattal állt elő az agresszor Oroszországtól és az orosz gáztól való függésünk oldására.

Nem elég azon magyarázkodni a kormánynak, hogy mekkora a függésünk a mostanra teljesen elszabadult háborús agresszor Putyintól. Vannak olyan lépések, amivel itt és most oldódni tud ez a függés – írja Facebook-oldalán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, aki javaslatait pontokba szedte:

  1. A szélerőmű-építési tilalmat fel kell oldani.
    Magyarország 12 évet vesztegetett el Orbánék értelmetlen szélerőmű-építési tilalma miatt – ma sokkal kevésbé lennénk kiszolgáltatott helyzetben, ha az elmúlt 12 évben sűrű szélerőmű-hálózat épült volna ki az országban. Ha Orbánék nem akarnak Putyin bábjának látszani, az amúgy is irracionális tilalmat meg kell szüntetni — még ma, de legkésőbb holnap.
  2. A napelemadót el kell törölni.
    A magyar kormány egyedülálló módon büntetőadóval sújtja a napelemeket, nehezítve ennek az autonóm és tiszta energianyerési megoldásnak az elterjedését. Eddig sem volt semmi haszna, de most új helyzet van: ha nem Putyin, hanem a magyar érdek diktál, akkor a kormány visszavonja a napelemadót.
  3. Be kell zárni a Roszatom magyarországi képviseletét.
    A Paks2 szerződést fel kell mondani.
    Paks2 orosz hitelből, orosz fűtőanyaggal és orosz technológiával épülne. Évek alatt alig haladt. A Roszatom nukleáris fegyvereket is gyárt. A paksi bővítés már Aszódi Attila volt bővítési kormánybiztos szerint is irreális. Mégis mire várunk?

    +1 Őszinteség kell: az olcsó orosz gáz nem olcsó. A KSH adatai szerint a szerződéses ár a mindenkori tőzsdei árakhoz van kötve. A lakóingatlanok szigetelése kell, uniós pénzből ez nagyon is megoldható. Értjük, hogy Orbánnak a sok lopás miatt nem elérhető az uniós pénz — de az igazság az az igazság. Orosz gázzal fűteni a magyar utcákat nem olcsó.Ezeket a lépéseket most meg kellene lépnie a kormánynak. Ha nem teszi, további bajt hoz a fejünkre és a forintra, a struccpolitika pedig nem megoldás: cselekedni kell, Magyarországnak a lehető legnagyobb energiafüggetlenség kell — mert egy ilyen mértékben kiszolgáltatott viszonyban Magyarország mindig a rövidebbet húzza.
    Ha erre mind nem hajlandó Orbán, az is tiszta helyzet: aláírja, hogy még ebben a válsághelyzetben is fontosabb volt neki az orosz érdek a magyarnál.

    Nyitókép: Szél Bernadett és Hadházy Ákos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás