Hirdetés
Forrás: mme.hu

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület rendkívül fontosnak tartja a korszerűtlen családi- és társasházak, panel- és középületek utólagos külső szigetelését, ami jelentősen csökkenti hazánk energiaigényét és környezetterhelését. FIGYELEM! Amennyiben ezek a falfelújítások védett és mindinkább fogyatkozó madarak (fecskék) és emlősök (denevérek) fészek- és lakóüregeinek megsemmisítésével járnak, természetvédelmi hatósági engedélyeztetést is igényelnek!

A területileg illetékes zöldhatóság a fészkek eltávolítását, a fészeküregek betömését, a denevérkolóniák áttelepítését tavasszal csak a szaporodási időszak kezdetéig engedélyezheti:
• a fecskefészkek eltávolítását március 31-ig,
• denevérek eltávolítását a lakóüregekből április 1-31. (ősszel pedig augusztus 15-október 31.) között.
Ezért nélkülözhetetlen, hogy az érintettek még időben, idén első körben legkésőbb január-februárban benyújtsák az engedélyeztetési kérelmet.
Ennek elmulasztása esetén a kivitelezők a fészkeket, a fészek- és lakóüregeket törvénysértő és embertelen módon, állatkínzást is megvalósítva a tojásrakási, utódnevelési időszakban, akár állatok tucatjaival, százaival (!) együtt semmisítik meg!

Ezek a cselekmények nemcsak a törvény betűjébe ütköznek, de ellentétesek a józan ész, jól felfogott érdekeink, egészségvédelmünk szempontjából is. A fecskék, sarlósfecskék és denevérek ugyanis a legfontosabb szúnyogfogyasztó állatok közé tartoznak, melyek ingyen és biológiai úton szabályozzák a csípő szúnyogok állományát. Ha megsemmisítjük ezeknek a szúnyogvadászoknak a szaporodó- és élőhelyeit, akkor sokszorosára nő a sajnálatos módon idegmérgek alkalmazására építő kémiai szúnyogirtás iránti igény, ami nem csak környezetromboló, de drága is.

A felelős lakástulajdonosok, kivitelezők rendelkezésére állnak olyan egyszerű és olcsó megoldások, amikkel az épületfelújítások, a pótlólag elvégzett szigetelési munkálatok természetkímélő módon, a megsemmisülő élőhelyek pótlásával végezhetők el (ezekre egyébként a zöldhatóság az engedélyek kiadásakor kötelezheti is a kérelmezőt):

mesterséges fecskefészkek >>>

mesterséges sarlósfecskeodúk >>>

mesterséges denevérodúk >>>

Háttéranyagok:

Részletesebben a fecske- és denevérbarát falfelújításokról >>>

További fecskevédelmi eszközök és módszerek >>>

Szúnyogirtás és madarak >>>

Madárbarát kalendárium a havonként jelentkező madárvédelmi feladatokkal, lehetőségekkel >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás