Hirdetés

Magyarország is a hidrogéntechnológiák fejlesztését támogató projektek uniós finanszírozásának egyik kedvezményezettje lehet. A Horizont Európa keretprogram összesen 113,5 millió eurót biztosít olyan projektek számára, amelyek a hidrogén teljes értékláncát átfogó tevékenységeket fedezik. Január 26-án tartották Brüsszelben a Tiszta Hidrogén információs napot, melyen a hidrogénvölgyekről, a tiszta hidrogén európai előállításának, importjának, szállításának és felhasználásának fontos sarokköveiről is szó esett.

A Tiszta Hidrogén Partnerség január közepén hivatalosan közzétette a 2024. évi pályázati felhívásait, amelyek 113,5 millió eurós finanszírozási lehetőséget biztosítanak a hidrogéntechnológiák fejlesztését támogató projektek előmozdítására a teljes hidrogén-értékláncban. A felhívás különböző témakörökre terjed ki, többek között a megújuló hidrogén előállítására, tárolására és elosztására, a közlekedésre, a hő- és villamosenergia-termelésre is. A felhívás 29 millió eurót különít el kifejezetten a hidrogénvölgyekkel kapcsolatos projektekre, összhangban az Európai Bizottság REPowerEU tervével, amelynek célja, hogy 2025-re megduplázza a hidrogénvölgyek számát az EU-ban.

A felhívás részleteinek átfogó megismerése érdekében a Tiszta Hidrogén Partnerség január 26-án, pénteken információs napot tartott Brüsszelben. A tanácskozáson részt vett Bernd Biervert, az Európai Bizottság Tiszta Bolygó egységének vezetője, Melissa Verykios, a Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás igazgatótanácsának elnöke, Luigi Crema, a Hidrogén Európa Kutatás elnöke és Mirela Atanasiu, ügyvezető igazgató, a Tiszta Hidrogén Partnerség kommunikációs vezetője is.

Klímasemleges gondolkodás

A hidrogén energiahordozóként hosszú távon iparágakat forradalmasíthat, és hozzájárulhat a klímasemlegességi célok eléréséhez. Ehhez azonban további tudományos kutatásokra, hatékony technológiákra és fejlesztésekre van szükség – mondta el köszönőbeszédében Mirela Atanasiu. Alapvető fontosságú, hogy a Tiszta Hidrogén Partnerség továbbra is támogassa az innovatív, élvonalbeli projektek fejlesztését, amelyek segítenek a hidrogéntechnológiák előnyeinek megvalósításában – tette hozzá az igazgató.

klímasemleges Európa eléréséhez elengedhetetlen az általános energiaellátás átalakítása, az EU gazdaságának zöld átmenetét össze kell kapcsolni a vállalkozások és a fogyasztók számára is hozzáférhető tiszta, megfizethető és biztonságos energia használatával. Aláhúzta: a hidrogén az EU energiaforrásainak körülbelül 2 százalékát teszi ki, melynek azonban 95 százaléka fosszilis energiahordozók termelik. Ezek évente 70–100 millió tonna szén-dioxidot bocsátanak ki. Kutatások szerint 2050-ben a megújuló forrásokból származó energiahordozók adhatják az európai energia jelentős részét, amelynek a hidrogén már a 20 százalékát teheti ki.

A fosszilis tüzelőanyagokhoz képest a megújuló hidrogén csökkentheti a globális felmelegedés hatását, és jó üzemanyag lehet, mert: nem jár károsanyag kibocsátással – a víz a folyamat egyetlen mellékterméke, felhasználható folyékony üzemanyagok előállítására, a meglévő infrastruktúra (gázszállítás és gáztárolás) átalakítható a hidrogén számára, illetve nagyobb az energiasűrűsége, mint az akkumulátoroké, így nagy távolság és nehéz áruk szállítása esetében is használható.

Az információs napon szó esett többek között a hidrogén széleskörű felhasználásáról a vegyipar mellett a helyi tömegközlekedésben, közúti teherszállításban, az ipari teherautók, a házon belüli logisztika, a vasúti szállításban, úgynevezett üzemanyagcellás vonatok működtetésével, illetve végfelhasználásban tiszta hő- és villamosenergia-termelésben.

Fejlesztések a tisztább, zöld jövőért

A klímasemleges hidrogénre vonatkozó tanúsítvánnyal átlátható módon dokumentálható a hidrogén klímabarát módon történő előállítása és felhasználása. A résztvevők ismertették az eddig elért kutatások és célok eredményeit, többek között az üzemanyagcella-technológia lehetséges alkalmazásainak széles skálájáról: a magánlakások áramellátásától kezdve az intralogisztikában használt klímasemleges járművekig, valamint a közúti, vasúti, tengeri vagy akár légi szállításig is.

Az üzemanyagcellák ideális megoldást jelentenek, ha nagyobb távolságokat kell nagyobb gyakorisággal megtenni. Ezért a hidrogén használata különösen előnyös több iparág számára. A hidrogén felhasználása villamos energia és hő előállítására már jól bevált eljárást jelent helyhez kötött alkalmazásoknál, amelyet már több országban is megvalósítottak. Előnye, hogy a meglévő földgáz-infrastruktúra hatékonyan felhasználható. A szakértők véleménye szerint a hidrogént az acél- és fémfeldolgozó iparban, az elektromos, a vegyiparban és a gyógyszeriparban, valamint az energiatermelésben számos alkalmazásnál használják, így abban rejlik a legnagyobb CO2-megtakarítási potenciál, ha a jövőben a fosszilis tüzelőanyagokból származó hidrogént zöld hidrogénnel helyettesítjük.

Noha számos innovatív technológiai fejlesztés még az alkalmazás kezdeti szakaszában jár, minél inkább szabványosítják és minél nagyobb léptékben alkalmazzák ezeket, annál hatékonyabban lehet felhasználni a hidrogént. A protonkerámia elektrolízisek például megnyitották az utat a forró, nyomás alatt lévő száraz hidrogén előállítása előtt, az elektrolízisek csökkentik a költségeket és növelik a teljesítményt, így még nagyobb szerepet játszhatnak az ipar különböző ágazatainak szén-dioxid-mentesítésében, előmozdítva ezzel Európa vezető szerepét a hidrogéntechnológiában.

Az üzemanyagcella- és hidrogéntechnológiák várhatóan kulcsszerepet játszanak majd a közlekedés szén-dioxid-mentesítésében. A résztvevők ismertettek izgalmas, fejlesztés alatt álló projekteket is, Ilyen az új építésű zöld hidrogénüzemű hajó, melyet só szállítására használnak majd Rotterdam és Delfzijl között, útvonalonként 120 teherautó helyettesítésére! Szintén Hollandiában új hidrogénvezeték-hálózat építését is megkezdték, újonnan épült házak fűtésére és összekapcsolására már meglévő otthonokkal.

Megtudtuk, hogy Európában már több mint 60 hidrogénvölgy létezik és különböző fejlődési stádiumban van. A Tiszta Hidrogén Misszió egyik fő célkitűzése az Európai Bizottsággal közösen az, hogy 2030-ig világszerte 100 nagyszabású integrált hidrogénvölgyet hozzanak létre. Ennek érdekében az Európai Bizottság 200 millió eurót különített el, hogy megduplázza a hidrogénvölgyek számát.

Molnár Éva brüsszeli tudósítása a Greenfonak

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás