Hirdetés

2015. október 8-án volt tíz éve, hogy megalakítottuk az Élőlánc Magyarországért ökopártot, amely ma parlamenten kívüli pártként harcol Magyarország fenntartható, demokratikus fejlődéséért. Mi, az alapítók, a 2005-ös gazdatüntetést segítő csapatban ismertük meg egymást. Ez nem volt véletlen, mert a fenntarthatóságért dolgozó szakemberekként, a gazdák és a vidék ügyét kiemelkedően fontos ügynek tekintettük és tekintjük.

Az volt a célunk, hogy a jövő nemzedékek érdekében megjelenítsük a fenntarthatóság elveit a politikában, és ezt a döntéshozatal legmagasabb szintjein is érvényre juttassuk. Pénz, infrastruktúra és médiatámogatás nélkül, csak a saját erőforrásainkra támaszkodva indulhattunk el, a természetes szövetségesek, a zöld civilek fanyalgása közt, akik szerint a civileknek nem kellene politikai pártot alapítani. Ugyanakkor három évvel később éppen civil zöldek alapították meg az LMP-t.
Az Élőláncnak akkor nehéz döntést kellett meghoznia. Azt gondoltuk, hogy a napjainkban mindennél fontosabbá váló ökológiai politika és a fenntartható fejlődés ügye nem juthat a kisgazdák sorsára. Így hátrább léptünk, mert tudtuk, hogy két ökopárt biztosan nem juthat be a parlamentbe. Ezért nem indultunk a 2009-es Európa Parlamenti és a 2010-es országgyűlési választásokon, de a programunkat vitairatként közzétettük és a választásokon induló pártoknak megküldtük, azt remélve, hogy merítenek belőle.

Élőlánc Magyarországért magalakulása 2005 október 8Élőlánc Magyarországért magalakulása 2005 október 8
2010 után egy rövid ideig úgy érezhettük, hogy „kormányra kerültünk”, mert az Élőlánc megalakulása óta Ángyán József – más neves értelmiségiekkel együtt, mint például Dr. Mellár Tamás, Dr. Szakolczai György, Dr. Szilvási István – szövetségese, szakértője volt az ökopártnak – és az általa képviselt vidékstratégia megegyezik az Élőlánc vidékpolitikájával. Azt reméltük, hogy Magyarország fejlődése jó irányba indul el, de egyre több volt a számunkra elfogadhatatlan kormányzati döntés, és Ángyán József önkéntes távozása a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkári posztjáról sokkoló módon adta értésünkre, hogy mindannyian egy ördögi színház nézői, és így áldozatai lettünk, ahol a szavak és a tettek homlokegyenest ellenkeznek egymással, a valóság pedig rémisztő módon más, mint amit reméltünk, és amit a nagy felhatalmazással kormányra jutott erők a választások előtt elhitettek velünk. Akkor nyilvánosan kiálltunk Ángyán József mellett, akivel a mai napig együttműködünk.

A nehézségek ellenére az elmúlt tíz évben erőforrásainkhoz mérten nagy munkát végeztünk, jó ügyek mellett álltunk ki, igyekeztünk figyelmeztetni az embereket a rájuk leselkedő veszélyekre, az ország és gyermekeink jövője érdekében pedig nyíltan szembeszálltunk a mindenkori hatalommal, vagy ha arra volt szükség, támogattuk azt.

    A magyar GMO moratórium fenntartásáért eredményes hazai valamint nemzetközi felvilágosító és lobbi munkát végeztünk. A génmódosított növények termesztése ellen, elsőként, már 2006 januárjában tiltakozást szerveztünk, élőláncot vontunk a Parlament köré.
Nemrég döbbenten észleltük ugyanakkor, hogy az állami földek eladása elleni Kossuth téri Élőlánc tüntetéssel szinte egy időben Gyurcsány Ferenc és a DK is élőláncot szervezett a Kossuth térre, és ezzel lejáratták a nevünket és azt a fogalmat, amit az Élőlánc jelent. Ezúton is kijelentjük, hogy semmi közünk Gyurcsány Ferenchez! Éppen eleget harcoltunk ellene, és felelősségre vonásának elmaradását a politikai elit cinkos összejátszása következményének, botrányosnak tartjuk.

   Jelentős szerepünk volt a 85.000 tételt, magvakat és egyéb szaporítóanyagokat – felbecsülhetetlen szakmai, tudományos és nemzetbiztonsági jelentőségű értéket – őrző Tápiószelei Mezőgazdasági Génbank megmentésében, amelyet Ángyán Józseffel együtt harcoltunk ki.

   Elsőként és egyetlenként, nyilvánosan és hangosan „Békemenettel” tiltakoztunk a 2006. október 23.-án történt, és máig megmagyarázhatatlan brutalitás, az 1956-os forradalom 50. évfordulójának vérbe fojtása ellen. Mindvégig kiálltunk a 2006-os őszi események máig titkolt rémségeinek áldozatai mellett, akiket mára egytől egyig rehabilitáltak. De ugyanígy kiálltunk a mindenkori hatalom által üldözött és meghurcolt rendőr szakszervezeti vezető, Szima Judit mellett is.

   Tízezres tüntetést szerveztünk 2007-ben a Vagyontörvény ellen, amely a nemzeti vagyont a Parlament felügyelete alól kivonva egy részvénytársaságba (ÁPV Rt.) helyezte át.

   Egyedül mi tüntettünk az emberség, a szakma és a társadalom érdekei szempontjából is barbár döntés, az Országos Pszichiátriai Intézet bezárása ellen.

   A falusi kisiskolák megmentéséért folytatott kampányunkban különböző akciókat – köztük a fél országon át a Parlamentig érő futást – szerveztünk.

   Az Élőlánc lépett ki először a nyilvánosság elé Sukoró ügyben, a Velencei tó partjára szervezett tüntetéssel kívántuk megakadályozni a tó természeti környezetének további pusztítását.
élőlánc a Velencei-tóért

  2009-ben Nemzeti Zarándoklatot szerveztünk. Az ország 4 égtája felől a Budapesti Szent István Bazilikához beérkező menetek a magyarok közös ügyeire, a közvagyont fenyegető veszélyekre hívta fel a figyelmet – már akkor…

  A szakmai és civil szervezetek tiltakozását felerősítő tüntetéssel, figyelemfelkeltő élőlánccal sikerült megakadályoznunk a Zeppelin projektet, Budapest belvárosának szétverését.

   2012 szeptemberében elsőként figyelmeztettünk az elfogadás előtt álló földforgalmi törvény veszélyeire. Nyomon kísértük a tervezet sorsát, a Váralja Szövetséggel országszerte fórumokat szerveztünk és a törvény elfogadásának idején három egymást követő alkalommal tüntettünk az Országház előtt a törvény elfogadása ellen. A mai napig hihetetlen veszélynek tartjuk a 2013 nyarán elfogadott földforgalmi törvényt, amely minden ellenkező híresztelés ellenére lehetővé teszi a külföldiek földvásárlását, és a korlátlan méretű nagybirtokok kialakítását.

  Már az állami földek első pályázati eredményeinek megjelenésekor jeleztük a kormánynak és a közvéleménynek, hogy baj van – nem azok kapják a földet, akiknek ígérték. 2012. március 13-án, egy nyilvános rendezvényen indítottuk útjára a Váli-völgyi gazdák petícióját. Azóta folyamatosan harcolunk az igazságtalan, szakszerűtlen, társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt káros, és minden jel szerint színlelt pályázatokon meghozott döntések ellen, és évek óta azok visszavonását követeljük. Legutóbb a közjogi méltóságoknak írtunk levelet ebben a kérdésben, amelyhez csatoltuk a földbérleti pályázatok eredményeit feldolgozó, 529 oldalas VI. Ángyán jelentést is.

  Jelenleg minden erőnkkel a közös tulajdonunkat és a nemzeti vagyon részét képező, maradék állami földek magántulajdonba adása ellen harcolunk, amely, ha megvalósul, az a magyar nép és a még meg sem született gyermekek gyalázatos kifosztása lenne. Nagy eredménynek tartjuk, hogy a 2015. szeptember 18-i tüntetésünkön, a Kossuth téren, szövetségre léptek az ellenzéki pártok a nemzeti vagyon stratégiai részét alkotó földvagyon megmentéséért.

   A jelek szerint hamarosan az állami erdők eladása ellen is harcolni kell, mert megítélésünk szerint az erdőgazdaságok ügyében néhány napja indult újabb színjáték az erdőgazdaságok, végül az erdővagyon eladásához fog vezetni. Ennek előjátéka volt Lázár János „véletlen” elszólása az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának Ellenőrző albizottsági ülésén.

   Valljuk, hogy a – szinte önálló hatalmi ágként megjelenő – médiának óriási, tán még a politikánál is nagyobb lehetősége és felelőssége van az ország életének alakításában. Ezért a lassan kiveszőben levő korrekt és hiteles tájékoztatást a jó irányba vivő változások alapfeltételének tartjuk, mert a nemzet védtelen, ha az emberek, a nép nem tudja az igazságot, nem látja át a történéseket, nem érti az összefüggéseket. Ezért nagyrabecsülésünket fejezzük ki mindazoknak az újságíróknak, akik átérzik ezt a felelősséget, és igyekeznek hitelesen tájékoztatni. Hála Istennek egyre többen vannak, és hála Istennek fiatalok is vannak közöttük.

Az Élőlánc Magyarországért 10 éves tevékenységéről számvetést készítve a legnagyobb eredménynek azt tarthatjuk, hogy mindvégig megmaradtunk hiteles, független, cselekvő erőnek mely készen áll továbbra is szolgálni Magyarország és a jövő nemzedékek ügyét.

Magyarország, 2015. október 8.
Az Élőlánc Magyarországért nevében:
Ács Sándorné és Ertsey Attila elnökségi tagok

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás