Hirdetés
greenfo/MTI

Tűz volt az újév első napjára virradó éjjel a németországi Krefeld állatkertjében, a lángokban több mint harminc állat pusztult el, köztük csimpánzok, orángutánok és két idősebb gorilla is. Három nő okozhatta a tüzet a krefeldi állatkertben, amikor repülő lampionokat engedtek a magasba

A tűzben a krefeldi állatkert majomháza égett le teljes egészében. Az elpusztult állatok között repülő kutyák és madarak is vannak – mondta el egy szóvivő. A gorillák majomházzal szomszédos karámja ugyanakkor épségben maradt. A tűz oka egyelőre nem ismeretes, a DW német hírportál szerint nem kizárt, hogy a lángokat a szilveszterkor használt pirotechnikai eszközök okozták.

A közelben lakók nem sokkal hajnali fél egy után riasztották a tűzoltókat, mire azonban a tűzoltók néhány perccel később a helyszínre értek, a majomház már teljesen egészében lángokban állt. Az állatkert vezetésének közleménye szerint a dolgozókat “sokkolta a szörnyű tragédia”.

A Düsseldorf és Duisburg között fekvő Rajna menti város állatkertjének évente mintegy 400 ezer látogatója van.

FRISSÍTÉS:  Három nő okozhatta a tüzet a krefeldi állatkertben, amikor repülő lampionokat engedtek a magasba

Szilveszter éjjel több mint 30 állat pusztult el, amikor kigyulladt a krefeldi állatkert majomháza. Volt köztük öt borneói orángután, egy nyugat-afrikai csimpánz és két síkvidéki gorilla is. A legtöbb állattal füstmérgezés végzett. Az épület teljesen kiégett, a kár több millió eurós lehet. Miután a rendőrség nyomozni kezdett az ügyben három nő személyesen jelentkezett, hogy ők okozhatták a tűzvészt. A 60 éves helyi nő és két felnőtt lánya szilveszter este öt kívánságlámpást engedett a levegőbe. Ezek gyakorlatilag repülő mécsesek, ahogy a gyertyát meggyújtják benne, a felszálló hőtől a lampion is felrepül. A tűzveszélyességük miatt a használatukat sok helyen eleve tiltja a katasztrófavédelem. Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, ahol az állatkert működik, már 2009-ben betiltották ezeket.

Mivel a leégett majomháznál is találtak egy kívánságlámpást, a rendőrség most a három nőt gyanúsítja a tűz okozásával. A nyomozásról szóló sajtótájékoztatón a rendőrség kiemelte, hogy a nők önként jelentkeztek, és valószínűleg nem lehettek tisztában azzal, milyen károkat képesek okozni a kívánságmécseseik. A repülő lámpásokat az internetről rendelték, fogalmuk sem volt, hogy azok be vannak tiltva. Most gondatlan tűzokozással gyanúsítják őket, amiért pénzbüntetést vagy akár öt év szabadságvesztést is kiszabhatnak rájuk. Ugyanakkor a gyanúsítottak személyéről a rendőrség többet nem akart elárulni, mivel már így is rengeteg fenyegetést címeztek nekik az interneten. Az 444.hu szerint az állatkertben csütörtökön megemlékezést tartottak. Wolfgang Dreßen igazgató felfoghatatlannak nevezte a történteket. Egyelőre nem tudja, mi lesz a leégett majomházzal, most azt tartja elsődlegesnek, hogy az állatkert dolgozói fel tudják dolgozni a tragédiát.


A tegnapi szörnyű tragédiáról szeretnénk megemlékezni, és az elhunyt állatokról, vagyis az emberi felelőtlenség legújabb áldozatairól – írta a Jane Goodall Intézet. Itt is minden mindennel összefüggött. A meggondolatlan emberek felengedték a lampionokat az égbe, mint ahogy néha itt nálunk is előfordul ez a lufik esetében. A pillanatnyi öröm, amit a lufi-, lampioneregetés okoz az önző emberi mivoltunk számára, máshol élőlények és akár emberek halálát is okozhatja. Kérünk mindenkit, hogy gondolkodjon mielőtt bármit is cselekszik! Hatással vagyunk a körülöttünk-, és távolabb lévő dolgokra és az nem mindegy hogy pozitív-, vagy negatív hatással fog bírni.

Isten veletek Massa, Boma, Bunjo, Changi, Lea, Suria, Charlie és a többiek!

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás