Hirdetés
Forrás: hirado.hu

Riasztó mértékű a tobzoskák illegális kereskedelme. A globálisan veszélyeztetett állatokat leginkább pikkelyeikért keresik, melyeket a hagyományos kínai gyógyászatban alkalmaznak.

Évente megközelítőleg 10 ezer állatot koboznak el, de a szakemberek figyelmeztetése szerint az illegális kereskedelem mértéke jóval nagyobb. A kínai hatóságok brit kutatókkal együttműködve értékelték ki a problémát. Az eredményeket a Frontiers in Ecology and the Environment folyóiratban publikálták.  A csapat kutatása 2,59 tonna pikkelyről szóló beszámolót tárt fel, ami megközelítőleg 4870 tobzoskától származik. Az is kiderült, hogy 2010 óta 259 érintetlen állatot (220 élőt és 39 elhullottat) koboztak el.

A tobzoskának nyolc faja van, négy Ázsiában, négy Afrikában él. A bengáli és hátsó-indiai tobzoska veszélyeztetettként szerepel a Nemzetközi természetvédelmi Unió listáján. A jávai és palawani faj mérsékelten fenyegetett, ahogyan az afrikai óriás és fehérhasú tobzoskák is.
 

Tobzoskák láthatók ketrecükben egy sajtótájékoztató előtt Thaiföld fővárosában, Bangkokban. 2011. 2011. szeptember 25-én a thai hatóságok letartóztattak egy férfit, miután 97 élő tobzoskát találtak egy teherautóban, melyet egy szomszédos országból csempésztek be, feltehetően végül egy harmadik országba szánva őket. A tobzoskát ínyencségként fogyasztják és gyógyszerek alapanyagául is szolgál, annak ellenére, hogy veszélyeztetett fajként tartják nyilván. Egy tobzoska eszmei értéke 24 ezer euró, azaz közel hétmillió forint. (MTI/EPA/Rungodzs Jongrit)
 
Tobzoskák láthatók ketrecükben egy sajtótájékoztató előtt Thaiföld fővárosában, Bangkokban. 2011. szeptember 25-én a thai hatóságok letartóztattak egy férfit, miután 97 élő tobzoskát találtak egy teherautóban, melyet egy szomszédos országból csempésztek be, feltehetően végül egy harmadik országba szánva őket. A tobzoskát ínyencségként fogyasztják és gyógyszerek alapanyagául is szolgál, annak ellenére, hogy veszélyeztetett fajként tartják nyilván. Egy tobzoska eszmei értéke 24 ezer euró, azaz közel hétmillió forint. (MTI/EPA/Rungodzs Jongrit)

Az állatok labdaformába gömbölyödnek védekezésül, ami csak megkönnyíti az orvvadászok dolgát, hiszen így észrevétlenül összegyűjthetik és szállíthatják őket. A hagyományos kínai gyógyászatban a sült tobzoskapikkelyekről úgy hiszik, elvezetik a gennyet és méregtelenítik a sebet, enyhítik a bénulás tüneteit és serkentik a tejképződést.   Az utóbbi években Ázsia gyors gazdasági növekedése miatt a kereslet az egekbe szökött. Az ép állatok csempészése mellett az orvvadászok még a postahálózatot is felhasználják az „áru” szállítására. A jelentésben a kutatók kiemelik, hogy tavaly novemberben a pekingi vámhivatalnokok öt tobzoskapikkely-csomagot fogtak el, mindegyik 70 kilogrammot nyomott.

Április óta majd egytonnányi pikkelyt – ekkora tétel 1660 állattól származhatott – fedeztek fel, melyet hasonló módon csempésztek. Az elfogott csempészek 11 évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak, ám a kereslet olyan hatalmas, hogy az illegális kereskedelem még megfoghatatlanabbá válik.  A jelentés szerint a tobzoskapikkelyek jelenlegi árfolyama kilogrammonként 600 dollár, kétszerese a 2008-as értéknek. 

Mivel a tobzoskák évente csak egy utódnak adnak életet, a természetvédők figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi hanyatlás trendje végzetes lehet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás