Hirdetés

40 000 anyajuh és mintegy 4000-5000 szarvasmarha halhat éhen a Hortobágyi Nemzeti Park legelő pályázatainak elmutyizása miatt, írta levelében Rezes Gábor károsult gazda. Szétverik Magyarország nemzeti parkjait és a hazai természetvédelmet. A minisztérium szerint hamisak a híresztelések.

Rezes szerint a nagy létszámú állatállomány pusztulása biológiai katasztrófát eredményezhet.

A pályáztatás végeredményének köszönhetően nagy állatlétszámmal rendelkező, legelőre alapozott állattartást végző gazdák nem nyertek legelőterületet.  Ennek következtében anyajuhok ( a 40 000 anyajuh az országos anyajuhlétszám 5 %-a) és a szarvasmarhák ezrei maradtak legelőterület nélkül a 2015-ös áprilisi kihajtás idejére. A téli takarmány minden gazdának fogytán, így áprilistól a fenti állatlétszámnak nincs takarmányozási lehetőség, ilyen nagyságrendű élőállatot vágásra nem lehet leadni, ami komoly állatelhulláshoz vezet, írta a gazda.  Keressük az ügyben a Földművelésügyi Minisztériumot- írta az index.hu.

Hamisak a híresztelések Hortobágyról 
Híresztelésekkel ellentétben Hajdú-Bihar- és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nagyjából 30 ezer birka van. Aki tehát 40 ezer hortobágyi birka legelőhiány miatti pusztulásáról beszél, az valótlanságot állít. Ahogy az sem igaz, hogy ezzel együtt 5000 szarvasmarha elpusztulhat, mikor e téren korlátlan kereslet jellemzi a piacot.  A sajtóhíresztelésekben „károsult gazdaként” bemutatott Rezes Gábor nem indult állami földhaszonbérleti pályázaton, ellenben fia, Rezes Gergely a Földet a Gazdáknak Program szerencsés nyertese. 2012 és 2013 között Rezes Gergely az NFA-földpályázaton 16,5 hektár szántót nyert. A család problémája, hogy a 85 hektáros területet, amit megpályáztak, nem ők nyerték el, hanem egy legeltetési társulás 9 gazdája.

Ahol föld van, ott vita is van. Minden pályázati rendszernek vannak nyertesei és vesztesei, nem nyerhet minden igénylő, hiszen a magyar termőterületek mintegy tíz százaléka állami tulajdon. Ezért a Földet a Gazdáknak Program minden birtoktestére 3-4-szeres túljelentkezés volt.  2010 óta megtízszereztük az állami területek művelésére jogosult földművesek számát: mára 7000 gazdának adtunk birtoktestet használatba. A Hortobágyon is többen jutottak megélhetéshez, mint ezt megelőzően bármikor. A Hortobágyi Nemzeti Park területén 565 darab birtoktesthez tartozó, 65 780 hektár területre vonatkozóan 762 darab haszonbérleti szerződést kötöttek.

Budapest, 2015. március 19.
Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája
 


Szétverik Magyarország nemzeti parkjait és a hazai természetvédelmet

Az LMP szerint mintegy 300 ezer hektárnyi földterületet "húz ki" a nemzeti parkok alól – veszélyeztetve azok természeti értékeinek megóvását – az állami földvagyon kezelésével kapcsolatos törvénymódosítás, amelynek tárgyalását ma kezdte meg a Ház.

Czeglédi Zsolt MTI

Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője szerint szétveri a hazai természetvédelmet a földművelésügyi miniszter előterjesztése, amely védett területeket von ki a természetvédelmi vagyonkezelés alól, és a nemzeti földalapkezelőhöz rendeli azokat.
Mindez azért veszélyezteti a természetvédelmi célok megvalósulását, mert eddig a természetvédelmi őrszolgálat felügyelte a környezet megóvását célszó szabályok betartását ezeken a területeken, a jövőben azonban a természetvédelem elveszíti a rendelkezési jogát ezen területek felett – fejtette ki. Kétségbeejtőnek nevezte a folyamatot azért is, mert az új vagyonkezelő felmondhatja a korábbi bérleti szerződéseket, az új kontraktusoknak pedig Sallai R. Benedek szerint már nem lesznek részei a természetvédelmi kötelezettségek.
Példaként hozta a Hortobágyi Nemzeti Park területét, ahol az eddigi 60 ezer hektárból mindössze ezer hektárnyi marad a nemzeti park kezelésében, itt kellene megőrizni a többi közt őshonos magyar állatállományokat, ami a képviselő szerint lehetetlen.
 

Terítéken a természetvédelmi földvagyon

Terítéken a természetvédelmi földvagyon

A három legnagyobb magyar természetvédő civil szervezet károsnak, alkotmányellenesnek és szakmailag indokolatlannak tartja a múlt héten az országgyűlésnek benyújtott állami földvagyonról szóló törvényjavaslatot, amelyet a Parlament mai ülésén tárgyalnak. A természetvédők a nemzeti park igazgatóságok jogosultságait csorbítani szándékozó jogszabálytervezet visszavonását kérik a kormánytól.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás