A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Újabb kutakat fúr Szolnok térségében a következő egy-két hónapban a kőolaj- és földgázkitermelő O&GD Central Kft. – közölte Volter György, a cég hatósági és társadalmi kapcsolatok vezetője.

A kft. már 2016 óta dolgozik a területen, az azóta lemélyített kutak olajat és földgázt termelnek ki. A következő egy-két hónapban fúrt újabb kutak gáztermelése egyenként akár a napi 100-150 ezer köbmétert is elérheti – mondta a cégvezető. A két fúrás költsége összességében meghaladja az egymilliárd forintot.

Találat esetén egy többmilliárdos projekt keretében összekötik vezetékekkel a három kutat (Szandaszőlős-Kelet-1, -Kelet-2, -Nyugat-1) és az idén nyáron az Alcsiszigeten megvalósítani tervezett gyűjtőállomást. Ott leválasztják a gáz folyadéktartalmát, majd egy több mint 40 kilométer hosszú vezetéken jut el a gáz a cég Mezőtúr közelében lévő gázfeldolgozójába. Ebben az üzemben tisztítják a gázt a vonatkozó szabvány szerinti előírásoknak megfelelően, és bejuttatják a nagynyomású FGSz vezetékbe.

A cég jelenleg egy saját kutatási területen és kilenc koncessziós területen, összesen mintegy 10 ezer négyzetkilométeren végez szénhidrogén-kutatást – mondta Volter György. Az O&GD Central Kft. az elmúlt három és fél évben csaknem 40 milliárd forintot költött beruházásaira, 13 bányatelekkel, 2 gázelőkészítő üzemmel és 9 gázgyűjtő központtal rendelkezik.

Jelenlegi napi földgáztermelése megközelítőleg 1 millió köbméter, ami csaknem 3,1 százalékát fedezi a magyarországi fogyasztásnak, és 18,5 százaléka az ország földgázterme&GD Clésének.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek