Hirdetés

A Magyar Ökotoxikológiai Társaság XI. Közgyűlésén levelet fogalmazott Balog Zoltán miniszternek (Emberi Erőforrások Minisztériuma), amelyet Fazekas Sándor miniszternek (Földművelésügyi Minisztérium) is megküldött. Ebben szorgalmazta, hogy a Szent István Egyetem ökotoxikológus MSc-képzése folytatódjék.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkársága elvégezte a bolognai rendszer felülvizsgálatát, és kialakította a 2016-tól érvényes felsőoktatási szakjegyzék korrigált változatát.  A Szent István Egyetemen hat éve kezdődött az ökotoxikológus MSc-képzés; ami Magyarországon hiánypótlónak és sikeresnek mondható. A végzett diákok a Környezettudományi Iskolák PhD-képzésében, egyetemeken, kutatóintézetekben és a környezet-egészségügyi intézetekben helyezkedtek el, így biztosítják a szakember-utánpótlást. Szakmai területeken történt elhelyezkedésük aránya évfolyamonként 90% körüli. A hallgatók szereplése az Országos Tudományos Diákköri Konferencián ez évben is kiemelkedő volt. A szakjegyzék első változata még feltüntette az ökotoxikológus MSc-szakot, míg az április 9-ei keltezésű előterjesztés már nem. A képzés megszűnésének indokairól a képzésvezetőnek nincsenek információi.

A Magyar Ökotoxikológiai Társaság tagsága rendkívül fontosnak gondolja azt, és levelében hívja fel a miniszter úr figyelmét arra, hogy a hazánkban egyetlen egyetemen folyó ökotoxikológus mesterképzés megszüntetése mind kémiai (növényvédő szerek, gyógyszerek stb.), mind genetikai (GM-növények) biztonság szempontjából szakember-utánpótlás nélkül hagyná az országot. Ez a minőségi élelmiszertermelés gyakorlati megvalósítását – ami a mezőgazdaságunk célkitűzése – a jövőben gátolná.
Magyar Ökotoxikológiai Társaság nyílt levele (pdf.32 KB.)

 

Kinyírnák az ökotoxikológus mesterképzést is

Talán nem mindenkihez jutott el a híre az ezekben a hetekben zajló felsőoktatás átalakítását célzó törekvéseknek. A mostani stádiumban a jövőben meghirdethető szakok számát akarja drasztikusan korlátozni az Orbán-kormány. Áldozatul eshet az ökotoxikológus mesterképzés is.

A hírekben már szerepelt a természetvédelmi mérnök szak tervezett megszüntetése, mely ellen a soproni egyetemisták is tiltakoztak.
Sajnos a dolgok jelen állása szerint – sok egyéb alap- és mesterszak mellett – a Szent István Egyetemen hatodik éve zajló, és eddig nagyon sikeresen működő ökotoxikológus mesterképzést is komoly veszély fenyegeti. Bár a tervezet első változatában még szerepelt a megtartandó szakok között, időközben valahogyan „kihullott” onnan, tehát jelenleg úgy áll, hogy meg fog szűnni a szak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás