Hirdetés

Ma délelőtt Sopronban néma demonstrációval hívták fel a figyelmet soproni egyetemisták és polgárok az Orbán-kormány újabb “zöld ajándéka”, a természetvédelmi mérnöki képzés tervezett likvidálása ellen.

Úgy tűnik újabb csapás készülődik a magyar természetvédelem ellen. A földmutyi után ezúttal a felsőoktatás oldaláról. Meg akarják szüntetni a természetvédelmi mérnök képzést mind az öt agrárintézményben. Már a nagyobb zöld szervezetek is tiltakoznak- írtuk 3 hete.

Két friss mai infó:
1, A felsőoktatási törvény tervezete szerint megszűnne a környezetgazdálkodási agrármérnök Bsc és Msc, illetve természetvédelmi mérnök Bsc.

2, Ma a Törvényalkotási Bizottság támogatta a kormány zárószavazási javaslatát, hogy az állami vagyon törvény feles részeit fogadja el jövő kedden a Parlament. (értsd "csak" a nemzeti parki igazgatóságoktól kerülnek el a földek az NFA-hoz).


Április 23-án, csütörtökön 11 órakor Sopron megyei jogú város Fő terén az egyetemi hallgatók villámcsődületen jöttek össze. E csendes megmozdulás célja az volt, hogy kiálljanak a Természetvédelmi mérnöki alapszak megtartása mellett, ugyanis a napokban közzétett felsőoktatási szakok listáján, melyet a kormány a közeljövőben elfogadni szándékozik, a Természetvédelmi mérnöki alapszak már nem szerepel.

Soproni demonstráció a természetvédelmi mérnök szak megszüntetése ellenSoproni demonstráció a természetvédelmi mérnök szak megszüntetése ellen

Közel kétszáz hallgató az egyetem hagyományos egyenruhájában, waldenben jelent meg, ezzel is hangoztatva a mindenki egyért, egy mindenkiért alapelven megfogalmazott Selmeci Szellem által sugallt összetartozást. A város Főterén, a Szentháromság szobornál a hallgatók egyenként elhelyeztek egy-egy kocsányos tölgy hajtást, a 2015. év fájának szimbólumát.

A villámcsődülethez középiskolások és soproni polgárok is csatlakoztak, akik szintén fontosnak tartják a jövőnket, a természetvédelmet és a Természetvédelmi mérnöki alapszak megtartását.

Megmozdulásukkal a hallgatók nyomatékosan arra kérik az oktatási kormányzatot, hogy vizsgálja felül eddigi döntését,
és a Természetvédelmi mérnöki alapszakot a megtartandó szakok közé sorolja, mivel ellenkező esetben a természetvédelem szakterülete szakember-ellátás nélkül marad- írta a greenfonak prof. Bartha Dénes, a Természetvédelmi mérnöki szak szakfelelőse.

Kapcsolódó anyagok:

Likvidálni akarják a természetvédelmi mérnök képzést

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás