Hirdetés
greenfo/MTI

Több száz hektáron ég a Hortobágyi Nemzeti Park Nagyiván település közelében. Hőség – Az egész országban harmadfokú figyelmeztetés. Időközben sikerült eloltani a hortobágyi tüzet.

Az aljnövényzet kapott lángra tegnap délelőtt, azóta mintegy 600 hektárnyi növényzet már leégett a nádas, füves területen, és összesen több mint ezer hektár van veszélyben. Lakott területet nem veszélyeztet a tűz.

A oltást nehezíti, hogy a terület egy része mocsaras, lápos, egyes részeket egyáltalán nem lehet megközelíteni. Ezért ma kora reggel két honvédségi helikopter is bekapcsolódott a tűzoltásba. Ezek egyenként 3 ezer liter víz szállítására alkalmasak, és felülről végzik majd az oltást.  A tűz oltásában 9 járművel mintegy 40 tűzoltó vesz részt Tiszafüredről, Karcagról, Püspökladányból, Mezőkövesdről, Hajdúszoboszlóról és Debrecenből. A tűzoltók folyamatos kapcsolatban vannak a nemzeti park igazgatóságával, a mezőőri szolgálattal és a honvédséggel.

 Mára már az egész országra kiadta a harmadfokú , piros figyelmeztetést a hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: a napi középhőmérséklet a legtöbb helyen 29 Celsius-fok körül vagy afelett alakul. Az előrejelzés szerint a csúcshőmérséklet 35-40 fok között várható. Késő estére 25 és 31 fok közé mérséklődik a meleg. Felhívták a figyelmet arra is, hogy ma is nagyon erős UV-B sugárzás várható. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Kiemelték továbbá, hogy ma késő este északnyugaton már nagyobb valószínűséggel fordulhat elő zivatar viharos széllökés, esetleg jégeső kíséretében. Győr-Moson-Sopron megyére a heves zivatar veszélye miatt is kiadtak elsőfokú figyelmeztetést.

FRISSÍTÉSEK: 

Hortobágyi tűz – Eloltották a lángokat
2017. augusztus 4., péntek 10:43

Eloltották a lángokat a Hortobágyi Nemzeti Parkban – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Mukics Dániel elmondta: jelenleg a további tűz kialakulásának esélyét szüntetik meg azzal, hogy körbelocsolják a lángok helyét, nehogy bárhol bármilyen izzás kialakuljon és újra kigyulladjon. Szepesi Erika, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes sajtószóvivője péntek reggel az MTI-vel azt közölte, hogy a drónokkal végzett légi felderítés adatai szerint csaknem ezer hektárnyi terület égett le a Hortobágyi Nemzeti Parkban csütörtök délelőtt kitört tűzben. Mintegy hatszáz szarvasmarhát biztonságos helyre tereltek. A tűz oltásán egész éjjel dolgoztak a tűzoltók, pénteken kora reggel két honvédségi helikopter is bekapcsolódott az oltásba. Lakott területet nem veszélyeztetett a tűz.  

Hortobágyi tűz – Csaknem ezer hektárnyi terület égett le
2017. augusztus 4., péntek 8:15

Csaknem ezer hektárnyi terület égett le a Hortobágyi Nemzeti Parkban kitört tűzben – közölte a Jász-Nagyku-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes sajtószóvivője péntek reggel az MTI-vel, a drónokkal végzett légi felderítés adatai alapján. Szepesi Erika elmondta: az oltásban több mint 80 tűzoltó vesz részt, erőgépet és honvédségi helikoptereket is bevontak a munkálatokba. Mintegy hatszáz szarvasmarhát biztonságos helyre tereltek. Péntek reggel 150 hektár nádas égett, az oltást nehezítik a talajviszonyok és a terület nehéz megközelíthetősége – tette hozzá. Lajtos István, Nagyiván független polgármestere elmondta: nagy a füst, de lakott területet továbbra sem nem veszélyeztet a tűz.  

Hortobágyi tűz – Honvédségi helikopterek is részt vesznek az oltásban
2017. augusztus 4., péntek 7:22

Felszálltak a Magyar Honvédség helikopterei péntek hajnalban, hogy részt vegyenek a Hortobágyon, Nagyiván térségében keletkezett tűz oltásában – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium az MTI-t.

A szolnoki helikopterbázis két Mi-17-es helikoptere egyszerre csaknem 3000 liter vizet tud meríteni és emelni. A katasztrófavédelem munkáját a helikopterek személyzetén és a repülésvezetőn kívül a helyszínen repülőműszakiak segítik – olvasható a tárca közleményében.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője péntek hajnalban közölte az MTI-vel, hogy több száz hektáron ég a Hortobágyi Nemzeti Park Nagyiván település közelében. A csütörtök délelőtt keletkezett tűz oltásán egész éjjel dolgoztak a tűzoltók. Mukics Dániel elmondta, hogy az aljnövényzet kapott lángra, azóta mintegy 600 hektárnyi növényzet már leégett a nádas, füves területen, és több mint ezer hektár van veszélyben. Lakott területet azonban nem veszélyeztet a tűz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás