Hirdetés

A MEE Világítástechnikai Társaság közleménye szerint újabb fényforrásokat vezetnek ki az EU piacáról. A halogénlámpák esetén a mechanikai és villamos kompatibilitás könnyen biztosítható, mert nagyszámú LED-es helyettesítő termék érhető el. A fénycsöveknél a világítási jellemzők számbavétele mellett nagy figyelmet kell fordítani az új megoldásokra.

2023 augusztus 25-től a 12 veszélyes anyag alkalmazását korlátozó, un. ROHS irányelvek bizonyos kompakt fénycsövek és lineáris fénycsövek (T5 és T8) uniós forgalomba hozatalát tiltják. Ennek célja elsősorban a környezet higanyterhelésének csökkentése. Ezeket a fényforrásokat zömmel ipari létesítményekben, irodákban, üzletekben és aluljárókban használják, de előfordulhatnak háztartásokban is.

2023 szeptember 1-től a fényforrásokra és előtétekre vonatkozó 2019-es un. ökodizájn rendeletek alapján tiltják további fényforrásokat piacra helyezését. Ez a tiltás érinti az általános és kiemelő világításra szolgáló hálózati feszültségű halogénlámpákat (G9) és a kisfeszültségű halogénlámpákat (G4 és GY6,35) is, ahol a jogalkotó szándéka elsősorban az energiamegtakarítás ösztönzése volt.

A már legyártott, kereskedelmi forgalomba került termékek szabadon felhasználhatóak, de újonnan már nem szabad azokat piacra helyezni.

A halogénlámpák esetén a mechanikai és villamos kompatibilitás könnyen biztosítható, mert nagyszámú LED-es helyettesítő termék érhető el. Azonban ebben az esetben is figyelemmel kell lenni, hogy a helyettesítő termék megfeleljen a felhasználó világítási követelményeinek. Megfelelő választással jó vizuális élmény és jelentős energiamegtakarítás érhető el. Az új fényforrások hosszabb várható élettartammal rendelkeznek, így a karbantartási költségek is csökkenek.

A fénycsövek esetében a világítási jellemzők számbavétele mellett nagy figyelmet kell fordítani az új megoldás mechanikai és elektromos kompatibilitására, valamint a felhasználók biztonságára. A meglévő világítótest villamos és mechanikai átalakításáért az azt végző felel. Ezért mindig be kell vonni megfelelő tudással és képesítéssel rendelkező szakembert, aki az átalakítás által létrejött teljes berendezés megfelelőségét dokumentáltan értékelni tudja és a biztonságos működésért írásban is felelőséget vállal.

A leszerelésre kerülő fényforrások és alkatrészek veszélyes hulladéknak számítanak, így azok megfelelő tárolásáról és gyűjtéséről is gondoskodni kell.
További infók >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás