Hirdetés

A tojásokra és tojás termékekre elrendelt célellenőrzés során fipronilt mutatott ki a „3HU1503T03/4” azonosító számú tojás tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma.

A szennyeződés forrásának és módjának felderítését a hatóság haladéktalanul megkezdte, emellett elrendeli a tétel forgalomból történő kivonását.

Az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzés során fipronilt mutatott ki egy magyar származású friss tojás tételben a NÉBIH laboratóriuma. Az érintett tétel tojáson feltüntetett azonosítója: „3HU1503T03/4”. A hatóság haladéktalanul megkezdte annak vizsgálatát, hogy hogyan történhetett a szennyezés, illetve, az eset kapcsolódik-e az Európán átívelő állatgyógyászati szerhamisítási ügyhöz. A hatóság elrendeli a tétel forgalomból történő kivonását.  A termék fogyasztása gyermekek számára nem ajánlott.

Tekintettel arra, hogy a fipronil szennyezettséggel kapcsolatban feltárt hamisítási ügy szinte egész Európára kihat, ezért az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az „import” tételek mellett a hazai tojások ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordít – írta a NÉBIH honlapján.

Rovarirtószer a tojásban

Rovarirtószer a tojásban

Néhány nappal ezelőtt egy újabb, a nagyüzemi állattartás fenntarthatatlanságát bizonyító élelmiszerbotrány tört ki Európában. Hollandiából és Belgiumból származó, veszélyes rovarölő szert (fipronilt) tartalmazó tojások kerültek forgalomba 16 európai országban- Magyarországon is.
A fipronil egy veszélyes rovarölő szer, idegméreg, amely emberben erős fejfájást, hányást és görcsöket okoz. Használatát már 2013-ban betiltották az Európai Unióban. Természetesen a nagyüzemi hús, tojás és tejtermékek előállítása során sem használhatnák. Ennek ellenére titokban, mint ez az eset is bizonyítja, a mai napig széleskörben alkalmazzák. A holland és a belga hatóságok büntetőeljárást indítottak az ügyben és kivonták a forgalomból a szennyezett tojásokat. A visszavonás azonban ilyenkor már egy elkésett lépés, hisz időközben tészták, sütemények és egyéb termékek készültek a mérgező alapanyagból.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás