Amit a fipronilos európai tojásbotrányról tudni kell

2017. október 11.

Hírek

Legalább 2001 óta tudjuk, hogy a fipronil használatakor az állati termékekben kritikus mennyiségű szermaradék halmozódik fel. Mindez a magas zsírtartalmú szervekben (zsírszövet, vese, máj) és azokban az állati termékekben (pl. tojás, tej), amelyek lipidtartalma magas. Miért csodálkoznánk hát 2017-ben azon, hogy holland, olasz, lengyel, német, máltai, román, majd magyar tojásban ismételten találtak ebből a hatóanyagból?

Újabb fipronillal szennyezett tojást talált a NÉBIH

2017. augusztus 22.

Hírek

A tojásokra és tojás termékekre elrendelt célellenőrzés során fipronilt mutatott ki a „3HU1503T03/4” azonosító számú tojás tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma.

Rovarirtószer a tojásban

2017. augusztus 17.

Hírek

Néhány nappal ezelőtt egy újabb, a nagyüzemi állattartás fenntarthatatlanságát bizonyító élelmiszerbotrány tört ki Európában. Hollandiából és Belgiumból származó, veszélyes rovarölő szert (fipronilt) tartalmazó tojások kerültek forgalomba 16 európai országban- Magyarországon is.

Dagad az uniós tojásbotrány – letartóztattak két embert

2017. augusztus 11.

Hírek

Több millió tojást kell megsemmisíteni, miután kiderült, hogy a holland Chickfriend nevű cég fipronillal, azaz rovarirtószerrel fertőtlenített több száz holland és belga tojásfarmot. A vállalat két vezetőjét letartóztatták – írja az Euronews.

Zöld siker a méhek védelmében

2013. július 17.

Hírek

Kedden az EU betiltotta a méhgyilkos szerek listáján szereplő fipronil növényvédőszer használatát. A szavazáson a magyar kormány a tiltás mellett voksolt, ami jelentős elmozdulás a korábbi méhgyilkos politikához képest. Az LMP szerint nagy siker ez az ügy mellett kiálló összes szervezetnek, és komoly esély a méheknek.

Méhpusztulás Balatonlelle térségében

2013. július 9.

Hírek

A Greenpeace-t szombat este keresték meg méhészek, hogy Balatonlelle-Somogytúr térségében egy napraforgó táblában pusztulnak a méheik. Simon Gergely regionális vegyi anyag szakértő a helyszínen a méheken kívűl egyéb rovarok, egy sikló és egy erdei pinty tetemeit is megtalálta és megállapította, hogy a rovarok esetében feltehetően növényvédőszer-mérgezés történt.

Íme az újabb méhgyilkos

2013. május 28.

Hírek

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) tegnapi, legfrissebb tudományos jelentése szerint a fipronil nevű mezőgazdaságban használt rovarölőszer is kiemelten veszélyes a méhekre. Idén ez már a 4. mezőgazdasági vegyszer, amiről ezt állítja az uniós hivatal. A Greenpeace a méhgyilkos vegyszerek tilalmát és a méhek átfogó védelmét követeli.