Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt egy újabb, a nagyüzemi állattartás fenntarthatatlanságát bizonyító élelmiszerbotrány tört ki Európában. Hollandiából és Belgiumból származó, veszélyes rovarölő szert (fipronilt) tartalmazó tojások kerültek forgalomba 16 európai országban- Magyarországon is.

A legfrissebb információk szerint nemcsak a szomszédos országokban, Ausztriában, Romániában és Szlovákiában, hanem Magyarországon is találtak a rovarirtóval szennyezett tojásból. A dán hatóságok megerősítették, hogy egyedül Dániába több mint 20 tonna mérget tartalmazó tojás érkezett. 

A fipronil egy veszélyes rovarölő szer, idegméreg, amely emberben erős fejfájást, hányást és görcsöket okoz. Használatát már 2013-ban betiltották az Európai Unióban. Természetesen a nagyüzemi hús, tojás és tejtermékek előállítása során sem használhatnák. Ennek ellenére titokban, mint ez az eset is bizonyítja, a mai napig széleskörben alkalmazzák. A holland és a belga hatóságok büntetőeljárást indítottak az ügyben és kivonták a forgalomból a szennyezett tojásokat. A visszavonás azonban ilyenkor már egy elkésett lépés, hisz időközben tészták, sütemények és egyéb termékek készültek a mérgező alapanyagból. Ezek tesztelését Németországban és több más országban is megkezdték.

Egyre több az élelmiszerbotrány − Nem bízhatunk a nagyüzemi állattartásból származó élelmiszerekben

Egyértelműen látszik a tendencia, hogy évről évre újabb és egyre nagyobb volumenű botrányok robbannak ki a fenntarthatatlan ipari mezőgazdasági termelés miatt, amelyek az egész társadalomra veszélyt jelentenek. Hogy csak a nagyüzemi állattartás okozta néhány súlyosabb esetet említsünk, ilyenek voltak a kergemarhakór, a madárinfluenza és a sertéspestis járványok. Amit tanulságként levonhatunk, az az a tény, hogy a nagyüzemi állattartás körülményei a vásárlók szempontjából átláthatatlanok.
Az agyonvegyszerezett és agyongyógyszerezett ipari állattartásból származó élelem nem megbízható. Nem tudhatjuk, hogy amit veszünk az mentes-e az egészségünket károsító vegyszermaradványoktól.

A megoldás az ökológiai gazdálkodás

A Greenpeace szorgalmazza és támogatja az ökológiai állattartást és növénytermesztés elterjedését Magyarországon és szerte a világon. Meggyőződésünk, hogy csak a természettel összhangban előállított élelmiszer jelent biztonságot mind a társadalom, mind a földi élet megmaradása szempontjából. Az általunk támogatott ökológiai gazdálkodás nem csak azt jelenti, hogy szintetikus vegyszerek nélkül termelünk, hanem azt is, hogy használjuk a mezőgazdasági haszonnövényeink és állataink sokféleségét, védjük a talaj termékenységét, a levegő, a vizek tisztaságát, az élővilágot.

Fontos szempont, hogy helyben termeljünk és fogyasszunk, ne az ezer kilométerekről ideszállított, és az ily módon egyre inkább ellenőrizhetetlen termékeket vásároljuk. A döntéseinkkel befolyásolhatjuk a piacot annak érdekében, hogy mindenki egészséges és tiszta élelmiszerhez juthasson. Németországban, Dániában, Ausztriában az ökotermékek már nem lényegesen drágábbak a vegyszerekkel kezelt élelmiszereknél. Ennek az az oka, hogy ezekben az országokban már elég nagy a kereslet a bio-és ökotermékekre, a mezőgazdasági területeik nagy részén is már vegyszermentes termelés folyik. Magyarországon egyelőre sajnos csak kevés elkötelezett ökogazdálkodó küzd azért, hogy tiszta, egészséges élelmiszert állíthasson elő. A földek többsége agyonvegyszerezett mezőgazdasági terület.

A hazai termelők piaci lehetőségei nagyon szűkösek. Sokaknak emiatt több száz kilométerről pl. a budapesti ökopiacra kell felszállítaniuk a friss gyümölcsöt és zöldséget, amitől persze magasabbak lesznek az árak is. Ha nagyobb lenne a kereslet, és ha a vidéki városainkban is lennének biopiacok, azzal mind a termelők, mind a fogyasztók jól járnának. Nem minden kistermelői piac biopiac Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy a kistermelői piac nem azonos a biopiaccal.

Ha nincs személyes tapasztalatunk arról, hogy az adott gazda hogyan termel, akkor csak az ökotermelésről kiállított tanúsítvánnyal rendelkező öko/biotermelő árujának minőségében lehetünk biztosak. Őket rendszeresen és nagyon szigorúan ellenőrzik, hogy garantálható legyen, hol sem terményeik, sem termőtalajuk nem tartalmaz növényvédőszer-maradványokat. A bio árába kalkuláljuk bele a magasabb beltartalmi értékét és a megspórolható egészségügyi ellátást is

Lehet, hogy a bio drágább, de sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a vegyszeres mezőgazdaság által előállított élelmiszerek. És ami talán még ennél is fontosabb, a biotermékek nem tartalmaznak súlyos egészségkárosodást okozó növényvédőszer-maradványokat, amelyek mind a mi, mind gyermekeink egészségére veszélyt jelentenek. A biotermékek fogyasztásával így megspórolhatjuk a rossz táplálkozás következtében később fellépő betegségek, illetve gyógyszerek árát.

2016 decemberében jelent meg az Európai Parlament számára készített tanulmány, amely többek között azt is bizonyította, hogy ezek a növényvédőszerek, főleg a rovarölők jelentősen csökkentik gyermekeink szellemi képességeit, IQ-ját, valamint szerepet játszanak az ételallergiák, az Alzheimer és a Parkinson-kór, valamint az ún. non-Hodgkin szindróma kialakulásában. Döntsünk tehát a bio mellett! Mára már bizonyított tény, hogy ezzel a módszerrel több és jobb minőségű élelmiszert tudnánk előállítani az egész emberiség számára. A módszerek rendelkezésre állnak. Védjük meg magunkat, gyermekeinket és a földi életet azzal, hogy odafigyelünk, mit veszünk, és ha tehetjük, nem csak az ár és a kényelem alapján döntünk.

Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország agrárkampány-felelőse

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás