Hirdetés

Az Európai Parlament elfogadta a Természet-helyreállítási törvényt (Nature Restoration Law – NRL), abban a formában, amelyről az európai trialógus (az EU döntéshozó testületeinek hármasa: a Tanács, a Parlament és a Bizottság) megállapodott korábban. A jogszabály megszületésének folyamatában több mint 1 millió polgár, vállalkozás, tudós és nem kormányzati szervezet véleménye is tükröződik.

Amint arról az MME korábban erről hírt adott, a jogszabály történelmi jelentőségű – érdemi megoldás a természeti rendszereket érintő problémákra, az ökológiai válságra, amely a madarakat, természetet kedvelők számára is egyértelmű, naponta tapasztalható tény. Keserű öröm, hogy az ökológiai rendszerek állapotának romlása, az élő környezet pusztulása végre elérte a politikai ingerküszöböt, és mára meghatározó, a klímaváltozás témájával egyenrangú politikai üggyé is vált.

A Természet-helyreállítási törvény azonban nem csupán a természetről szól, hiszen  az elmúlt évek aszályos időszakait, rekord melegeit nem csak a kétéltűek és a madarak sínylették meg hanem a mezőgazdaságban dolgozók is tapasztalhatták, jelentős gazdasági kiesést okozva. A Natura 2000 hálózat önmagában nem képes ellensúlyozni az élőhelyek jelentős részén zajló negatív változásokat: az ökológiai válság fékezéséhez helyre kell állítani a leromlott állapotú élőhelyeket, és a lehető legnagyobb területeken kell bevezetni és támogatni a természetkímélő, az élő rendszerek helyreállításának irányába ható gazdálkodási formákat. Ezt a célt szolgálja a megszülető EU-s szabályozás.

A természet helyreállításáról szóló törvény történelmi lehetőséget biztosít, hogy a természetet visszahozzuk Európába. Egy olyan időszakban, amikor a kontinenst áradások, aszályok és tüzek sújtják, ez a törvény segíteni fog egy biztonságosabb és egészségesebb jövő biztosításában az európaiak számára. A folyamat utolsó lépése az lesz, hogy a tegnapi parlamenti szavazás után a tagállamok kormányai is hivatalosan jóváhagyják a jogszabályt idén tavasszal, április-májusban.


Kapcsolódó cikkünk: 

Az európai parlamenti képviselők jobboldali ellenérzések és gazdatüntetések közepette fogadták el tegnap a természet helyreállításáról szóló törvényt, dacolva a konzervatívok törekvésével, akik a törvényjavaslatot meg akarták buktatni.
A törvény 329 igen szavazatot kapott, 275 nem szavazat ellenében és 24 tartózkodás mellett, ami nagyobb különbség az eredetileg vártnál. Az eredmény tapsot és éljenzést váltott ki a szocialista és zöld képviselőkből, miközben jobboldali kollégáik csendben maradtak.
Csak a Jobbik ellenezte a magyarok közül az uniós természet-helyreállítási jogszabályt

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás