A rovat kizárólagos támogatója

Röpképtelen parlagi sast találtak Békés megye déli részén a múlt héten. A madarat Bulgáriában jelölték, a Vihra névre keresztelték. A gondos ápolásnak köszönhetően a fokozottan védett sas felépült. GPS jeladóval ellátva tegnap visszaengedték a természetbe. Eközben egy szintén jeladós parlagi sas tetemét találták meg a közelben. A Gyurta Dánielról elnevezett madarat valószínűleg megmérgezték.

Röpképtelen parlagi sast találtak Békés megye déli részén a múlt héten. A helyi vadászok és a Kőrös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak közös akciójának köszönhetően sikerült a madarat befogni és állatorvosi ellátásban részesíteni a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A gondos ápolásnak köszönhetően a fokozottan védett parlagi sas felépült és készen áll rá, hogy visszaengedjük a természetbe.

Mint a befogásakor kiderült a sast fiókaként Bulgáriában gyűrűzték meg tavaly nyáron. A Green Balkans természetvédelmi szervezet munkatársai a “Conservation measures for target species of the EU Birds Directive – Lesser Kestrel, Black Vulture, and Imperial Eagle in their main habitats in Bulgaria” program keretében. Három testvére közül a legnagyobbként a Vihra nevet kapta (viharos szelet jelent bolgárul). A szakemberek műholdas jeladóval is felszerelték, ami azonban mostanra tönkrement. Utoljára április elején még Közép-Bulgáriából jelentkezett be a madár, így hazai felbukkanása igazi meglepetésként érte mindkét ország kutatóit.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „A parlagi sas védelme Magyarországon”és a Bolgár Madárvédelmi Egyesület (BSPB) „Mentsük meg a ragadozómadarakat” LIFE+ programjainak együttműködésében az elengedés előtt korszerű GPS követővel szerelik fel Vihra-t az MME szakemberei, melynek segítségével további útja az interneten keresztül is követhető lesz. Vihra az első bolgár parlagi sas, aki bizonyítottan ellátogatott Közép-Európába, úgyhogy további vándorlása a kutatók számára is rengeteg újdonságot tartogat.
Vihra-t tegnap sikeresen visszaengedtük a természetbe a megtalálási helyének közelében. Láthatóan teljesen felépült, pár erőteljes szárnycsapással hamar a magasba emelkedett.

Újra repül Vihra a parlagi sasÚjra repül Vihra a parlagi sas
Amíg természetvédelmi szakemberek, állatorvosok és biológusok Vihra felépüléséért küzdöttek és sikeres elengedésén dolgoztak, szomorú hírek érkeztek egy másik, Magyarországon jelölt parlagi sasról. Dani (aki nevét Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszóról kapta) tetemét találták meg nem messze attól a helytől, ahol korábban Vihra-t befogták.
A jeladója segített meghatározni a helyzetét, de a segítség sajnos későn érkezett. Dani már a negyedik parlagi sas az idén, aki feltehetően illegális mérgezés áldozatául esett. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME) HELICON LIFE+ programjának munkatársai és az illetékes nemzeti park megtette a szükséges jogi lépéseket a tettesek felderítésére.
KÉPGALÉRIA >>>
 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek