Hirdetés
Forrás: 24.hu

Május 11-én este Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a parlamentnek az új paksi blokkokra felvett orosz állami hitel módosításáról szóló törvényjavaslatot. Nem lett olcsóbb az ország Paksra felvett hitele, de később és magasabb törlesztővel fizetjük vissza.

A 444.hu írta meg, hogy a magyar kormány nem tudott túl sok könnyítést elérni az oroszoknál a paksi hitel ügyében, annak ellenére sem, hogy 2016 novemberétől 2020 júliusáig miattuk nem haladt a beruházás.  Az új megállapodás alapján nem 2026-ban, hanem csak 2031. március 15-én kell mindenképpen elkezdeni a törlesztést. Így elvben lehetséges marad, hogy a kormány az új blokk(ok) által termelt áramból fizessen. Azonban hiába járultak hozzá az oroszok ahhoz, hogy később kezdődjön a törlesztés, a futamidő 21 évről 16 évre csökkent.

A 30-as és 40-es évek magyar költségvetéseit tehát sokkal jobban megterheli majd a törlesztés, mint várható volt, hiszen egy évre magasabb törlesztőrészlet jut majd, mint ahogy arra eddig számítani lehetett. Ez a megoldás mindenképpen az orosz félnek kedvez a lap szerint.

Egy másik fontos változás, hogy a tartozás nagyobb részét kell magasabb kamattal fizetni. Eddig úgy volt, hogy az első 7 évben kell 25 százalékot törleszteni, évi 4,5 százalékos kamattal, a következő 7 évben 35 százalékot 4,8 százalékos kamattal, míg az utolsó 7 évre jutott 40 százalék 4,95 százalékos kamatra.

Az új megállapodás szerint az első 2 évben 10 százaléknyit kell törleszteni 4,5 százalékos kamattal, 2039-ig 40 százalékot törleszteni 4,8 százalékos kamattal és az utolsó 7 évben 50 százalékot kell visszafizetni 4,95 százalékos kamattal. Vagyis

a magasabb kamatozású időszakokban többet kell majd fizetni, mint az eddigi tervek szerint. 

A szerződés módosításával nem csökkentek a kamatok sem, holott 2014-hez képest jelentősen olcsóbbá váltak a hitelek a világban, és sokat javult Magyarország iránt a bizalom is. Tavaly a magyar állam képes volt 30 éves futamidőre 1,66 százalékos kamatozású eurókötvényt eladni. Az orosz hitelt szintén euróban veszi fel Magyarország, jórészt 4,5 százalék feletti kamattal.

orosz atom a jó atom 2018 márc 15 kétfarkú tüntetés. kép: Sarkadi Péter greenfo

Az EU nagyon kedvezményes hitelére nem tart igényt az Orbán-kormány, mondván nem akar eladósodni. Ellenben az oroszoknak és a kínai kommunista hatalomnak kedvező, Magyarország szempontjából rendkívül káros ( Paks2, Fudan egyetem, Budapest-Belgrád vasút) hitelekbe belekényszeríti a hazánkat. 

Kapcsolódó anyagok:

Mennyire lesz zöld a 2500 milliárdos uniós támogatás?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás