Hirdetés

A NASA 2022 nyarán indítja el azt a projektjét, amelyben a Földet érintő űrbéli időjárást tanulmányozzák majd.

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, a legtöbben azzal kezdik a napjukat, hogy megnézik, milyen időjárás várható az előttük álló 24 órára. Mindez érhető, hiszen ez az információ sok minden befolyásol, azonban nem ez az egyetlen időjárás, ami kihat az életünkre. Az űrben zajló folyamatok szintén hatással vannak ránk, ezért a NASA úgy döntött, komoly összeget fordít arra, hogy megértse ezt az időjárási formát.

Az űridőjárás alatt a Földet körülvevő részecskék áramlását kell érteni, amelynek jelentős része a Napból származik. A kutatók szerint ezek a jövőben komoly hatással lehet az emberiségre, így a folyamat megértése a túlélés egyik záloga lehet. Ennek keretében a NASA jóváhagyta az úgynevezett Atmospheric Waves Experiment (AWE) nevű projektet, amelyre 42 millió dollárt (kb. 11,6 milliárd forint) szánnak.

A HVG szerint a  program 2022 nyarán indul majd el, amely során a Föld légkörének sajátos tulajdonságait tanulmányozzák, hogy jobban megértsük, milyen hatással van az említett részecskeáramlás a bolygónkra.

A 42 millió dolláros költségvetés minderre egyáltalán nem sok, ahhoz ugyanis, hogy a programot végre lehessen hajtani, különböző mérőeszközöket kell a Nemzetközi Űrállomáshoz szerelni. Ezután kezdhetik el tanulmányozni az airglow néven ismert jelenséget, ami a Föld légkörének nagyon gyenge fénykibocsátását jelenti. (Ez az oka annak, hogy az éjszakai égbolt sosem teljesen sötét.)

A NASA projektje nem az egyetlen ilyen jellegű misszió: a britek 2014 októberében már létrehoztak egy különleges központot, hogy megóvják Nagy-Britannia gazdaságát és infrastruktúráját az űrbeli időjárási események okozta károktól.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás