Hirdetés

Miközben a világ vezetői nagy huzavonát folytattak a párizsi klímacsúcson a globális felmelegedés elleni közös fellépés feltételeiről, egy kis dél-amerikai állam, Uruguay példaként szolgál arra, hogy a látszat ellenére nem is olyan nehéz egy alacsony szén-dioxid kibocsátású életmódra váltani.

A Guardian arról számolt be, hogy Uruguayban az elektromos áram immáron 95 százalékát megújuló energiaforrásokból nyerik. Az ország egyszerre alkalmaz szélturbinákat, napelemeket, vízerőműveket és biomasszát. Mindezek együttvéve már 55 százalékát adják Uruguay energiaigényének, ami kiemelkedik a 12 százalékos globális átlagból.

Uruguay eredményei még lenyűgözőbbek, ha megnézzük, hogy milyen figyelemreméltóan rövid idő alatt érték el azokat. Az ország kormánya 2008-ban fogadott el egy 25 évre előirányzott nagy változásokat megcélzó energiapolitikát. Sőt, mi több, elkötelezte magát amellett is, hogy a tiszta energiára történő váltás nem okoz majd áremelkedést a fogyasztók számára. Az elektromos áram az infláció arányában korrigált ára ma éppen hogy alacsonyabb, mint korábban, mondta a dél-amerikai ország klímaváltozási politikáját vezető Ramón Méndez.

Mi tehát Uruguay sikerének titka?

Méndez hét tényezőt említ. Az egyik az uruguayi állami és magánvállalatok közötti szoros együttműködés. Uruguay állami tulajdonú országos elektromos vállalat azzal segíti elő a megújulóenergia-felhasználást, hogy energiavásárlási megállapodásokat bocsát árverésre magánvállalatok számára, derül ki a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) kormányközi szervezet 2015 jelentéséből. A többoldalú támogatás döntő fontosságú volt Uruguay tisztaenergia-politikájának beindításakor is. 2010-ben a kongresszus összes politikai pártja jóváhagyta azt. Méndez ezenkívül Uruguay sikerét annak is tulajdonítja, hogy a befektetők rájöttek, hogy jó üzleti lehetőségek rejlenek a tiszta energiában. Uruguay állami közművei rögzített energiaárakat biztosítanak húsz évre, ami arra ösztönzi a külföldi vállalatokat, például az Enercon német szélenergia-céget, hogy erőműveket építsenek. „Megtanultuk, hogy a megújuló energiaforrások egyszerű üzletek” – mondta Méndez a Guardiannek. „Az építési és fenntartási költségeik alacsonyak, úgyhogy ha biztonságos környezetet nyújtasz a befektetőknek, akkor ezek nagyon vonzóak.” – olvasható a Latin-Amerika Társaság honlapján.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás