Hirdetés
MSZP-Országos Központ sajtóközleménye

Van fény az alagút végén!- Megszületett a Fenntartható fejlődés bizottsága parlagfű témájában tartott ülésének első kézzelfogható eredménye.

Oláh Lajos, a Parlament Fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke üdvözli a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi bejelentését, miszerint új, célzott közmunkaprogram indul várhatóan június közepén parlagfű-mentesítésre az ország 50, parlagfűvel legfertőzöttebb kistérségében. Gratulál a minisztériumnak a döntéshez és egyben megköszöni mindenki segítségét, így a civil szervezetekét is, akik segítettek abban, hogy ez a téma a döntéshozók, a kormányzat figyelmének középpontjába kerüljön. A program végrehajtására 410 millió forint áll rendelkezésre, melyből 2250 munkanélkülit alkalmazhatnak parlagfű-mentesítési feladatok ellátására napi 6 órában, két hónapon át.

Oláh Lajos elmondta nagyon örül a tegnapi bejelentésnek, hiszen hosszú idő óta azért dolgoznak kollegáival és civilekkel, hogy előrelépés történjen a parlagfű elleni küzdelem terén. Hangsúlyozta, egy nagyon komplex problémával állunk szemben, amely közvetlenül vagy közvetve az egész magyar társadalmat érinti. Ismertette, hogy Magyarországon a legszerényebb becslések szerint is a lakosság egynegyede szenved allergiától, kiknek 60-90 százaléka a parlagfű-pollenre érzékeny. Az ügy súlyosságát mutatja, hogy az elmúlt 12 évben kilencszeresére nőtt hazánkban az allergiás szénanáthában szenvedők száma, mely adat többek között a parlagfű térhódításával hozható összefüggésbe. Minden elvesztegetett nap a betegszám folyamatos növekedését jelentheti. Fontosnak tartja, hogy az érintett kistérségeknek önkéntesen is részt kell vállalniuk a parlagfű-irtásban. Továbbá javasolja, hogy a helyi önkormányzatok, közösségek is tegyenek vállalásokat az ügyben, így például a helyi újságokban tájékoztassák a lakosságot a parlagfű-irtásának módjáról, fontosságáról, vonják be a helyi oktatási intézményeket stb.

Emlékeztetett, hogy néhány hete éppen arról adott tájékoztatást, hogy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesülettel közös kezdeményezésére, ülésezett a Parlament Fenntartható fejlődés bizottsága, melyen a parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos időszerű feladatokról kaptak tájékoztatást a résztvevők.

Az említett ülésen az elhangzott tájékoztatók, hozzászólások után a résztvevők egybehangzóan megállapították, hogy azonnali lépésekre átfogó stratégiára, összefogásra, közösen szervezett akciókra, programokra van szükség. Számos javaslatot fogalmaztak meg, így többek között azt is, hogy az ügyben célzott közmunkaprogram elindítására lenne szükség. Oláh Lajos örömét fejezi ki amiatt, hogy véleményük maghallgatásra talált és még a közelgő szezont megelőzően megszületett a szükséges döntés.

A szocialista képviselő hiszi, hogy a parlagfűvel szemben csak társadalmi összefogással lehet eredményeket elérni. Bízik benne, hogy a tegnapi bejelentést – rövid időn belül – hasonlók fogják követni. Végül tájékoztatásként elmondta, hogy a Parlament Fenntartható fejlődés bizottsága is folytatja ez irányú munkáját, és ígéretükhöz híven, parlagfű témájában még ebben a hónapban ülésezni fognak. Hiszen számos nyitott kérdés áll előttük, így például egy kormánybiztos kinevezésének megvitatása, a Vidékfejlesztési Minisztérium munkacsoportjának kibővítése, a lakossági bejelentések módjának (zöld szám, e-mail cím, honlap) népszerűsítése azok utókövetésének biztosítása, önkormányzatoknak, gazdáknak szóló tájékoztató anyagok készítése és kiküldése, a szolgáltatott adatok (pollenjelentés) aktualizálása, a parlagfűvel fertőzött területek beazonosítása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás