A rovat kizárólagos támogatója

Magyarországon kb. 4,3 millió lakás van – 120–140 millió nm. azbesztes tetővel. Egészségkárosító hatása miatt 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban. Hogyan kell az azbesztes palatetőt szakszerűen felújítani? Mennyibe kerül ez nekünk? Mik a tetőfelújítás szempontjai? Melyek az azbesztmentes megoldások? Hasznos információk tetőfelújítóknak.

Podcastunk fókuszában a szerpentinit, mely kémiailag magnézium-szilikát. Kevésbé ismert nevei: kőlen, hegyilen, bányalen, foszkő. Egy szálas szerkezetű rétegszilikát, melynek ipari felhasználása az 1970-es évekig jelentős volt – ennek okára utal az eredeti görög aszbesztosz neve, mely magyarul: elpusztíthatatlan, olthatatlan.

Azbesztiozis, tüdőrák

Az azbeszt széleskörű felhasználása ellenére már a 1920-as évek vége óta ismert volt egészségre gyakorolt káros hatása, az azbesztszálak a tüdőbe kerülve kóros elváltozást okozhatnak. Mindemellett 1960 óta tudnak az azbesztexpozícióval összefüggést mutató mell- és nyálkahártya rákosodásról is. A káros anyag által okozott elváltozások nem egyből, hanem hosszú idő után – akár 10 – 20 év – múltával jelentkezhetnek.
A legtöbb iparilag fejlett államban felhasználását a 70’-es évektől betiltották, és a felderített felhasználási területekről eltávolítva veszélyes anyagként ártalmatlanítják. Magyarországon 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban.

Egyes becslések szerint ma hazánkban körülbelül 120-140 millió négyzetméter azbesztes tetőfelület lehet, aminek lecserélése komoly anyagi kiadással jár az épület tulajdonosainak. A 70-es évek után bebizonyosodott az egészségre ártalmas mivoltja és ezért hazánkban betiltották a felhasználását. A már kihelyezett azbeszttartalmú termékek eltávolítása és ártalmatlanítása a frekventált helyszínekről megkezdődött. Ennek ellenére még ma is rengeteg ipari létesítmény és családi ház tetején megtalálható, aminek legfőbb oka eltávolításának és ártalmatlanításának hatalmas költsége.

Sarkadi Péter az azbeszt építőipari kiváltásáról is beszélgetett korábban a CRLT Solution ügyvezetőjével Tóth Bálinttal. Az akkori podcast részletes cikkéből elérhetőek a hangmegosztó alkalmazások elérhetőségei is.

Most elkészítettük, és feltettük a greenfo youtube csatornájára is, ahova érdemes feliratkozni, mivel tavaly augusztus óta már ide is kikerülnek epizódjaink.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás