Hirdetés

Sokat hallunk arról, hogy az időjárás az egész Földön, így hazánkban is sokat változik, meglehetősen rövid idő alatt. Nincs két egyforma időjárás egymást követő években sem, de a különböző éghajlat-modellek a Kárpát-medencét illető jóslatai egészen egybehangzónak bizonyulnak.

Ami biztos: a globális átlaghőmérséklet emelkedésével szeszélyesebbé válik hazánkban is az időjárás. Több és erősebb vihar, az ezekkel járó nagy hőmérséklet-ingadozások és a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék, a két vihar közti szárazság, a tavasz és az ősz rövidülő jellege, a téli hőmérséklet emelkedése nem csak az embereket, hanem az állat- és növényvilágot is megviseli.

A kertet illetően több eddig bevált növény gyengül le, és betegszik meg – az éghajlat változásával pedig újabb kórokozók és kártevők tudnak megjelenni és akár telelni az országban. Ez utóbbira jó példa a fényes-szárnyú bukszusmoly elterjedése és erős kártétele egy olyan növényen, amelyet az enyhébb levél-kártételt okozó puszpánglégy és – szúnyog mellett más nem károsított. A szárazabb levegő és az egyenetlen csapadék hatására a széles körben kedvelt nyugati tuják közül először az oszlopos termetű „sövénytuják”, majd egyre gyakrabban a gömb alakú változatok is többféle betegség és kártevő áldozataivá válnak. Ez a jelenség elsősorban a közép-magyarországi és az alföldi régiót érinti.

Mi lehet a megoldás?

Egy hazai kertész csapat, a kertelunk.hu tapasztalatai alapján biztos, hogy megállíthatatlanul változik környezetünk, ez ellen bár sokat tehetünk magánemberként (zöld megoldások, energiatakarékosság minden téren, újrahasznosítás, káros anyag kibocsátás csökkentése, megújuló energiaforrások használata, hatékony technológiák használata), de rövidebb távon a kert-technikák felhasználásával és a megfelelő növényválasztással tudunk hathatósan, de mégis esztétikus kertet létrehozni. A kerttechnikákat folyamatosan fejlesztik, a piacon már sokféle minőségben kínálják a gyártók termékeiket. Ezek közül kiemelendő a csapadékvíz gyűjtése és felhasználása, valamint az öntözőberendezések kiépítése.

Az időzítők megfelelő beállításával nem csak a növényeket látjuk el a nekik megfelelő mértékű és időben kijuttatott vízadagokkal, hanem a felesleges öntözés elkerülésével spórolhatunk is, nem beszélve arról, hogy egy jól kiépített öntöző-rendszer egyenletesebben látja el vízzel a növényeinket, mint a kézi öntözés. Pl. az éjszakai vagy kora-hajnali öntözés a növények számára megfelelőbb a nagyobb adagú, és ritkábban kijuttatott vízadagokkal együtt a szabadföldbe ültetett növények esetében.

Másik víztakarékos megoldás, ha a szabadon hagyott födterületeket mulcsozzuk (talaj-takarjuk)
, így a párolgást erősen csökkenteni tudjuk. A szárazságtűrő növények kerülnek előtérbe A növények vásárlásakor előtérbe kerülnek a szárazságtűrő fajok és fajták, pl. a mediterrán és honos fűszernövények: orvosi zsálya, levendula, kakukkfű. A régebben fagyérzékeny rozmaring ma már sok helyen áttelel. A mediterrán jellegű klímából származó növények előtérbe kerülnek, mert enyhébbek a teleink, és többnyire nincs két egymást követő erős és tartós faggyal járó tél. Ezek közé a babérmeggy, a korallberkenye, a télálló pálmafélék, a szerelemvirág és a ciprusok tartoznak, de néhány fagyérzékeny hagymás növény is kitelel újabban.

A jóslatok szerint hamarosan egyre szárazabbá válnak síkvidéki területeink, de egyben a telek erősen fagyosak lesznek. Ilyen körülmények között a félsivatagi növények fejlődnek a legjobban, illetve a pozsgás növények térhódítása várható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás