Hirdetés

Fakivágás és a kertvárosra zúdított autóforgalom helyett alternatív útvonalat javasolnak dél-pesti civilek. A fórumra a fideszes illetékesek el sem jöttek – ennyire érdekli őket a helyiek véleménye.

A süllyesztett kétszer két sávos út látványterve Grafika: JarlDesign/Kiserdővédők

Alternatív megoldási javaslattal álltak elő a Kiserdővédők, hogy megmentsék a budapesti Határ úti, 22 hektáron elterülő fás területet, a Kiserdőt, amelyet a kormány által tervezett, Galvani hídhoz kapcsolódó kétszer két sávos út veszélyeztet. A koncepció nemcsak az erdőt mentené meg annak részleges kivágásától, hanem számos olyan megoldást javasol, amely jelentősen csillapítaná az autóforgalmat a környéken úgy, hogy közben megőrizné a nagy forgalmú út kapacitását is.

Kérdés persze, hogy meghallják-e a civilek hangját, a terveket ismertető, múlt heti lakossági fórumon ugyanis nem képviseltette magát a kormányzat, jóllehet a dél-budapesti városfejlesztés kiemelt fontosságú ügynek tűnik azóta, hogy felmerült a budapesti olimpiai játékok ötlete. Bár Budapest lakossága nem kért az olimpiából, a közbeszédben „lopakodó olimpia” néven emlegetett projekt folytatódni látszik, és jelenleg a Déli Városkapu Program néven fut.

A Kiserdővédők vizualizációja a NIF által első körben tervezett útról egy előterjesztésben elrejtett terv alapján. Nem merik nagydobra verni.Forrás: JarlDesign/Kiserdővédők 

A kormány, illetve az érintett fideszes városvezetők távolmaradása a fórumtól azért is meglepő, mert 2017-ben – amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a lefújt olimpiai ellenére az útépítés miatt mégiscsak kivágnák a Kiserdő részét, környékére pedig komoly forgalmat zúdítanának –, érzékelvén a helyiek heves tiltakozását, Kocsis Máté VIII., és Bácskai JánosIX. kerületi polgármesterek is úgy csináltak, mintha komolyan gondolnák, hogy a lakosságot nem lehet kihagyni a tervezésből, sőt a Kiserdőnek maradnia kell: „…a környéken élők is megérdemeltek volna egy rövid kis tájékoztatást, esetleg. A nagyobb gond azonban az, hogy az egész elképzelés hajmeresztő. Tönkre tenné több tízezer környékbeli ember életét, környezetét…” – dörgött a VIII. kerületi önkormányzat vezetője a Facebookon.

Még aznap Tarlós István főpolgármester bejelentette, egyeztetett Fürjes Balázs Budapest fejleszteséért felelős államtitkárral, és leállítják a beruházás előkészítését, új tervekkel fognak előrukkolni. A kormányzat azóta sem állt elő alternatívával, a civilek viszont elkészültek eggyel. Bár az egész fejlesztési csomag, amely jelenleg több városrészt, rengeteg projektet foglal magába, a Kiserdővédők csoport által kidolgozott A Van más út! elnevezésű koncepció a Kiserdő, pontosabban a Határ út kispesti és pesterzsébeti szakaszára koncentrál mondván, ez érinti elsősorban a IX., a XIX. és a XX. kerület (József Attila-lakótelep, Kispest és Pesterzsébet) lakóit, és ez az a részterület, ahol a kormány visszavonulásra kényszerült.

Részletek a 444.hu-n: Út az erdőn át >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás