Hirdetés

December 15-én tárgyalhat a fővárosi közgyűlés arról, hogy Budaliget egy részét, a Szalamandra-völgyet védett területté nyilvánítja – erről posztolt Őrsi Gergely, a második kerület polgármestere. Helyrajzilag Alsó-Jegenye-völgy a terület neve, de mivel jelentős számban élnek ott foltos szalamandrák, ezért a köznyelvben az állatokról kapta a nevét.

2019. decemberének végén derült ki, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő értékesített három szomszédos telket a Huba vezér utca végén. Amikor méricskélni kezdtek az ingatlanfejlesztők, hogyan lehetne oda ( nagy valószínűséggel NER haveroknak) luxuslakóházakat építeni, akkor a civilek és a természetvédők akcióba lendültek.

Az Alsó-Jegenye-völgy természeti értékei
A védelemre javasolt természeti terület Budapesten, a II. kerületben helyezkedik el, Budaliget városrészben. A területet délről a Muflon és Kecskerágó utcák, északról a solymári közigazgatási határ, keletről a Hidegkúti út, míg nyugatról a Zehind vezér, József Attila, Szívvirág és Gyíkfű utcák határolják.  A védelemre érdemes részt közvetlenül északról és nyugatról is a Budai Tájvédelmi Körzet (163/TK/78) határolja, amelyek egyben a Budai-hegyek SAC és SCI (HUDI20009) Natura2000 terület részét képezik.

A területet a Budai-hegységhez hasonló gyertyánostölgyesek borítják, de az északkeleti erdőrészletben sziklakibúvások tarkítják a gyepszintet. A terület legmagasabb pontján található egykori bánya peremén és déli meredek oldalában nyílt dolomit- és mészkősziklagyepekkel tarkított, molyhos tölgyes és cserszömörcés karsztbokorerdő foltok vannak, értékes védett növényfajokkal. A terület északnyugati határán fut a Jegenye-völgy középső és felső szakasza, melyben a Paprikás-patak itt futó mellékága, a Hűvös-ér egy szurdokvölgyet vájt ki.

A budaligeti Alsó-Jegenye-völgy Budapest II. kerületének egyik ékköve, mely látképi adottságai mellett számos botanikai és zoológiai értéket őriz. A védett természeti értékek közül kiemelkedő a stabil, jelentős létszámú, egészséges foltos szalamandra állomány.  Részletek: Az Alsó-Jegenye-völgy természeti értékei (pdf)

Két éve védelmébe vette a foltos szalamandrákat Karácsony Gergely, miután kiderült, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő építési telekként hirdeti a budaligeti Alsó-Jegenye-völgy egyes részeit.  Budapest főpolgármestere a akkor közölte, hogy haladéktalanul megkezdik a terület védetté nyilvánítását és Szalamandra-völgyre való átnevezését. Előzőleg Őrsy Gergely II. kerületi szocialista polgármester posztolt a vagyonkezelő terveiről, amivel szerinte veszélybe sodorják mintegy 1800 foltos szalamandra otthonát, mindezt ráadásul a foltos szalamandra évében. Őrsy Gergely friss FB bejegyzéséből kiderült, hogy két év után most december 15-én helyi jelentőségű védettséggel biztosíthatják a terület természeti értékeinek megőrzését.

„Védett területté fogjuk nyilvánítani „Szalamandra-völgyet”, a Budaliget és Solymár közötti utolsó még be nem épített keskeny erdőt!

Van ma Budapesten olyan zöld, erdős rész, amely beépíthető. Ez a fideszes propagandamédia állításával ellentétben nem a Mocsárosdűlő, ahol egyedülálló módon 650 ezer négyzetméterrel csökkentettük a terület beépíthetőségét és éppen dolgozunk egy 1,5 milliárdos EU-s támogatáson, amelyet a terület természetvédelemre költhetnénk. Tehát, nem a Mocsárosdűlő, hanem a II. kerületi Szalamandra-völgy néz szembe a beépítés veszélyével, egy 70 éves bükkerdő tele védett állattal.

Ezt a hírt a fideszes propagandamédiában ne keressétek, hisz, lássatok csodát, az Orbán-kormány játszotta át a területet Tiborcz István üzlettársának, az akkori fideszes önkormányzat pedig semmit nem tett azért, hogy a terület beépíthetőségét kizárja.

Ellentétben a fideszes politikusokkal, akik maximum szavazatszerzés miatt öntik le magukat néha egy kis halványzölddel, mi komolyan gondoljuk a természetvédelmet és nem csak beszélünk róla, ezért a december 15-i a fővárosi közgyűlésen, Őrsi Gergely, a II. kerület jelenlegi polgármesterének javaslatára, a „Szalamandra-völgyet” helyi jelentőségű védett természeti területté fogjuk nyilvánítani – közölte ma FB oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás