Hirdetés
greenfo/mti

A németországi tartományok környezetvédelmi miniszterei a korábban ideiglenesen leállított hét atomerőmű végleges bezárására szólítottak fel, ugyanakkor a német gazdasági miniszter legalább egy erőművet készenléti állapotban hagyna meg egy energetikai “vészhelyzet” esetére.

A tartományi miniszterek közös közleményt adtak ki tegnap, amelyben a vizsgálóbizottságok értékelésére hivatkozva felszólították a berlini kormányzatot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a korábban leállított atomerőművek végleges és törvényes bezárására.
Philipp Rösler német gazdasági miniszter azonban a Frankfurter Allgemeine Zeitung mai számának úgy nyilatkozott: azt szeretné, hogy a hétből egy-két atomerőművet ne szereljenek szét, hanem hideg készenléti állapotban tartsanak.

Németországban jelenleg a 17 atomreaktorból összesen 8 működése szünetel. A hét leállított erőmű mellett az északi Krümmel áramfejlesztő már évek óta nem szolgáltat áramot, technikai problémák miatt.

A kormánypárti és ellenzéki miniszterek egyhangúlag álltak ki a bezárások mellett, és arra sürgették Berlint, hogy álljon elő egy "ambiciózus és reális tervvel" valamennyi atomerőmű fokozatos felszámolására. Korábban Angela Merkel kancellár pártja bajorországi szervezetének javaslatát támogatva kijelentette: "2022 megfelelő időpont lehet az atomenergia-fejlesztés leállítására".

Az atomenergia németországi megszüntetését vizsgáló független etikai bizottság a német kancellárnak benyújtandó 35-oldalas jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy legkésőbb 2021-ig száműzni lehet Németországból az atomerőműveket. A Der Spiegel tegnapi online-kiadása szerint a kormányzati tanácsadók szilárd meggyőződése, hogy az atomenergia "kivezetése" egy évtized alatt befejezhető.

A berlini szövetségi kormányzat a japán fukusimai atomerőműben bekövetkezett baleset után rendelte el a legkorosabb német erőművek három hónapos leállítását és átvizsgálását. Sorsukról szövetségi szinten június közepén születhet döntés, azt követően, hogy a német kormány megvizsgálja az alkalomból felállított biztonsági, illetve etikai bizottságok értékelését.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás