Hirdetés

Egyre több európai nagyváros húzza meg a határokat, képtelenek kezelni a turisták áradatát. Amszterdam városvezetésének döntése szerint 2024-től a jelenleg 7 % helyett 12,5 % adót kell beépíteni a szállodai szobák árába.

Azok számára pedig, akik tengerjáró hajón érkeznek Amszterdamba, a város számára fizetendő napi díj 8 euróról 11 euróra emelkedik.  A hollandoknak ezzel az a céljuk, hogy a városba beözönlő turista tömeg a lehető legnagyobb mértékben járuljon hozzá a holland főváros fenntartásához – írta a HVG.

Lakosságarányosan a holland fővárosba utazik a legtöbb turista Európában, a pandémia előtt éves adatok alapján Amszterdamban minden helyire 12 turista jutott. Ezzel egyébként az összes európai város tekintetében is a nyolcadik legzsúfoltabb.

Amsterdam Depositphotos

Amszterdam évek óta küzd a túlzott tömegturizmus ellen, ennek része, hogy Velence példáját idény nyáron kezdték el kijjebb szorítani a szállodahajókat a városból. Nem csak a hollandoknak lett elege, több európai nagyváros is lépett már az úgy nevezett overtourism (amikor egy városban túl sok a turista – a szerk.) ellen.

Legutóbb Barcelona belvárosi kikötőjéből tiltotta ki a tengerjáró hajókat a városvezetés, korábban pedig az olasz Velencében szabályozzák előjegyzéssel a beutazást.

Nyitókép: Depositphotos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás