Hirdetés

Kormány az emberek védelme érdekében döntött arról, hogy a lehető legerélyesebben fellép a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett vetőmagokat forgalmazó cégek ellen, ezért kezdeményezi a Büntető Törvénykönyv módosítását a szigorú büntethetőség érdekében.

A magyar közvélemény 85 %-a elutasítja a GMO-val szennyezett növényeket. Magyarországnak mind gazdasági, mind környezetvédelmi, mind egészségügyi szempontból alapvető nemzeti érdeke, hogy megőrizze GMO mentes státuszát. Ezért a GMO szennyeződéseknél, vetőmagoknál is a zéró tolerancia elvét alkalmazza. GMO-mentességünk a biztosítéka annak, hogy növénytermesztésünk, és a GMO-mentes termékeinket kereső exportpiacaink hosszú távon fennmaradjanak.

A Magyarországon vetőmagot forgalmazó egyes cégek termékeiket gyakran olyan országokban állítják elő, mint például Chile vagy Románia, ahol engedélyezettek bizonyos GMO-k köztermesztése. Ezért előfordulhat, hogy a Magyarországra bekerülő vetőmagok kis mértékben GMO-szennyeződést tartalmaznak. Miután a GMO szennyezett vetőmagból kikelő növények további GMO szennyeződések forrásai lehetnek, ezért azokon a területeken, ahol GMO szennyezett vetőmagokat vetettek el, az összes növényt meg kell semmisíteni.
A kormányzat határozott célja, hogy a vetőmag-előállítókkal, vetőmag-forgalmazókkal és a termelőkkel együttműködve a lehető legkisebb veszteségekkel oldja meg ezt a kritikus helyzetet. A Vidékfejlesztési Minisztérium vizsgálja, hogyan érvényesíthető a lehető leggyorsabban az okozott kárért a felelősség.

Magyarország GMO-val kapcsolatos álláspontját, a kormány feladatait rögzíti az új alkotmányunk is, mely szerint mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez. Ennek a jognak az érvényesülését Magyarország a genetikailag módosított szervezetektől mentes mezőgazdasággal, az egészséges élelmiszerekkel és ivóvízzel, a munkavédelem és az egészségügyi ellátás megszervezésével, a sportolás és a rendszeres testedzés támogatásával, valamint a környezet védelmével teremti meg.

Eddig összesen 940 hektáron kellett a növényállományt megsemmisíteni. A kitárcsázások minden esetben az MgSzH vetőmag és szaporítóanyag felügyelői jelenlétében történtek. A megsemmisített kukorica tételeknél pollen kibocsátás nem történt. Az MgSzH laboratóriumaiba 400 minta érkezett, ebből 300-at már megvizsgáltak. 10 minta szennyezett, 2 megítélése még függőben van, 288 tiszta. Az azonosított szennyezett vetőmagtételek közül azok, amelyek a Monsanto cégtől származnak további 2500 hektárt érintenek Baranya, Somogy, Fejér és Pest megyében. A növények megsemmisítése utáni kár több száz millió forint.
 

Kapcsolódó anyagok:

Ezer hektárnyi kukoricát kellett megsemmisíteni

Génszennyezési botrány

GMO botrány

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás