Hirdetés

Greenpeace aktivisták egy olajfúró-toronyra mászva töltötték az elmúlt négy napot az Északi sarkon azért, hogy a fúrások akadályozásával felhívják a figyelmet a mélytengeri olajfúrások veszélyeire. A csapatot a dán haditengerészet tagjai letartóztatták, ők azonban megfogadták, hogy folytatják kampányukat.

Két aktivista vasárnap hajnal óta vízálló sátorban él az 53.000 tonnás Leiv Eiriksson fúrótoronyra függeszkedve. Jelenlétük megakadályozta, hogy az Edinburgh-i központú Cairn Energy cég megkezdje a fúró munkálatokat Grönland nyugati részétől 180 km-re. Nem sokkal tegnap éjfél előtt egy speciális katonai alakulat tört be a sátorba – amely 25 méterrel a jéghideg Jeges-tenger fölött lógott – és letartóztatta a brit származású Luke Jones és amerikai Hannah Mchardy aktivistákat.

A Greenpeace Esperanza nevű hajója a fúrótorony közelében marad, vasárnap óta azonban a dán haditengerészet egy 500 méteres zónát jelölt ki a torony körül, ahova idegenek nem léphetnek. Major Dávid, a Greenpeace magyar aktivistája a hajó fedélzetén tartózkodik, ahonnan Hannah és Luke letartóztatását is figyelemmel kísérte. Ma reggel így nyilatkozott:

„Négy napig sikeresen megakadályoztuk a fúrótorony működését, és elértük, hogy legalább négy napig nem veszélyeztette egy Mexikói öbölhöz hasonló baleset a környék csodálatos és törékeny élővilágát. Ugyan az aktivistáink jelenleg börtönben vannak, de ez nem fog megakadályozni bennünket: a harcot tehát addig folytatjuk, amíg az olajtermelők nem szüntetik be tevékenységüket az Északi-sark területén.”

Dávid és GóliátDávid és GóliátRöviddel letartóztatásuk előtt a Greenpeace aktivisták műholdas telefonon kérték a Cairn Energyt, hogy hozzák nyilvánosságra az esetleges katasztrófákra vonatkozó elhárítási terveket. A sorozatos kérések ellenére a Cairn megtagadta a dokumentumok közzétételét, noha a szigorú biztonsági előírások megkövetelik az átláthatóságot.

Kedden reggel a Cairn részvényeinek értéke nagyot zuhant, amikor a londoni részvényesek visszatértek hétvégi pihenésükből, és a médiából értesültek a Greenpeace akcióról. A Leiv Eiriksson csak egy a két Grönland partjainál működő olajfúrótorony közül. A világ olajmágnásai érdeklődőve figyelik a Cairn körüli történéseket: ha a LeivEiriksson olajat talál, akkor az Exxon, a Chevron és más nagy olajipari cégek szintén megjelennek az Északi sarkkör területén.

A Cairn elismerte, hogy működésével legalább 9000 tonna vegyi anyag kerül a tengerbe, ez több mint az éves norvég és dán olajkitermeléssel járó veszélyes vegyi anyagok összessége. A vállalat azt is elmondta, hogy vélhetően évtizedekbe telik majd, hogy az olajkitermeléssel járó profit megjelenjen Grönland költségvetésében – eközben a Cairn működése komolyan veszélyezteti a grönlandi halászok tevékenységét, amely jelenleg az ország exportjának 88%-át teszi ki.

Fényképek elérhetőek itt >>>

Videófelvételek megtekinthetők és letölthetők >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás