Hirdetés
(X)

A lakáskorszerűsítések ideje a tavasz beköszöntével elkezdődött, és az eddig tapasztalatok azt mutatják, hogy az ingatlantulajdonosok egyre nagyobb számban döntenek a megújuló energiaforrások használata mellett, valamint igyekeznek otthonukat ennek megfelelően kialakítani.

A netrisk.hu úgy gondolja, hogy a felújítás, korszerűsítés előtt állóknak, érdemes böngészniük az aktuális kölcsön ajánlatok között, hiszen most több kedvező lehetőség is rendelkezésre áll, akár állami kamattámogatással.

A lakossági fogyasztók évről-évre tapasztalják a gázárak emelkedését, és a rezsicsökkentés is csak ideig-óráig hagyott időt egy kis fellélegzésre. Ha nem szeretné, hogy az idei télen is csillagászati összegű fűtésszámlákat kapjon, érdemes lakáskorszerűsítés alkalmával a fűtési rendszer megreformálását is belevenni az elvégzendő munkálatok listájába. Természetesen ez még nem elegendő a költségcsökkentéshez, hiszen a külső szigetelésnek, valamint a nyílászárók minőségének is fontos feladat jut területen.

Sokan vannak, akik az akár másfél millió forintra is rúgó korszerűsítési kiadásokat nem tudják megtakarításaikból fedezni. Számukra bizonyulhat kitűnő választásnak a kedvező törlesztőrészletű zöldhitel. Felhasználási területét illetően kizárólag energia-megtakarítást eredményező, lakáscélú beruházások finanszírozására vehető fel. A hitelkonstrukció létrehozásával a bankok és a kormány célja is egyértelműen az, hogy megfelelő anyagi keret álljon azok rendelkezésére, akik eddig pénzhiány miatt nem tudták megoldani a későbbi költségcsökkentést eredményező fűtéskorszerűsítést. Mindegy, hogy megújuló energiaforrások használatáról, és ezzel együtt teljes átalakításról van szó, vagy a rendszer korszerűbbé tételéről, a befektetéssel az ingatlan értéke is növekedni fog.

Napjainkban sokat hallani jogszabály-módosítások, építkezések kapcsán az energetikai tanúsítványról, mely az ingatlanok energetikai jellemzőiről ad valós képet. Ennek elkészíttetése hasznos lehet akkor is, ha korszerűsítés előtt áll, hiszen a szakember ajánlásai alapján így pontosan tudhatja, hogy milyen átalakítással spórolhatna a jövőben a legtöbbet. Amennyiben a hitelfelvétel mellett dönt, érdemes informálódnia arról, hogy milyen kedvezményeket vehet igénybe. A passzívháznak minősülő ingatlanok, valamint az energiatakarékos besorolással bírók kamatok szempontjából is sokkal előnyösebb konstrukciókra számíthatnak.

Érdemes átgondolnia azt is, hogy a korszerűsítési céllal felvett hitelek törlesztőrészletei tulajdonképpen nem is terhelik majd meg annyira a családi kasszát, mint amilyen magasnak elsőre tűnnek. Hogy miként lehetséges ez? Ha például napkollektorok telepítése mellett dönt, ezekkel a meleg víz előállítás hatvan százaléka megoldható, s mivel ingyenes napenergiáról van szó, a gáz-, vagy az elektromos áram számlákon máris mutatkozni fog a többlet, vagyis megtakarításaiból a törlesztő egy részét már finanszírozni is tudja, ezzel csökkentve a megtérülés idejét.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a zöldhitel milyen célokra vehető igénybe, hiszen ez alapján tervezheti a munkálatokat. A nyílászárók felújítása, cseréje, a hőszigetelés, az árnyékolók kialakítása, valamint az épület belső hőjét használó úgynevezett hővisszanyerős rendszerek mellett a fűtési rendszer megreformálása, napenergiát használó berendezések telepítése is megvalósíthatóak az említett hitelezési forrásból. Ami mindenképpen e beruházások mellett szól, az az ingatlan értékének növekedése, és a jobb energetikai besorolás, melyeknek akár egy esetleges értékesítés során is csak előnyeit láthatja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás