Hirdetés

Ingyenesen letölthető a függőleges zöldfelületek tervezésének, kivitelezésének műszaki és kertészeti útmutatója.

A Budapest Főváros Önkormányzata gondozásában megjelent és a ZÉOSZ (Zöldtető- és zöldfal Építők Országos Szövetsége) által írt és szerkesztett szakmai elektronikus kiadvány közel 150 oldalon, több mint 250 gyönyörű fotóval és ábrával ismerteti számos kiváló példát felsorakoztatva nem csak a hazai, de a nemzetközi zöldhomlokzat trendeket. Egyszerre inspiráló és szakmai segítséget nyújtó útmutató.

Az innen letölthető kiadvány bemutatja a zöldhomlokzatok ökológiai előnyeit, úgy mint a mikroklímára és a levegőminőségre gyakorolt kedvező hatását, ismerteti a például a csapadék elleni védelemben, nyári és téli hővédelemben, hangszigetelésben játszott szerepét. Emellett részletesen szól a megvalósíthatósági lehetőségekről, a zöldhomlokzatok alkotóelemeiről (növények, segédszerkezetek, ültetőközegek), de számos gyakorlati tanácsot is találunk benne a jogi környezetről, tervezési, kivitelezési és üzemeltetési szempontokról.

Bár elsősorban a széles szakmai körnek (építészek, tájépítészek, kertészek, gépészmérnökök) nyújt támpontot, ugyanakkor a települések hosszú távú jövőjét meghatározó szakembereknek, döntéshozóknak, beruházóknak is segítségére lehet, nem utolsósorban pedig az érdeklődő lakosság is talál benne hasznos információkat.

A kötet célja az, hogy a zöldfal, zöldhomlokzat fogalma minél inkább bekerüljön a köztudatba; a települések szabályzatai írják elő a zöldhomlokzatok alkalmazását; és minél több szakszerűen megépített, hosszú távon jól működő, fenntartható zöldhomlokzat létesüljön. A kiadvány számos megvalósult projektet mutat be, de ismerteti azokat az évszázados zöldhomlokzati megoldásokat is, amelyek kúszónövények alkalmazásán alapulnak, de részletesen kitér azokra a modern zöldfalakra is, ahol a növények gyökérzónái változatos segédszerkezetek segítségével kerülnek a homlokzati síkra.

Dezsényi Péter a ZÉOSZ elnöke, a kötet egyik szerzője szerint: „A klímaváltozás és a növekvő környezetterhelés a településeken komoly kihívást jelent, amelyre az egyik válasz a városi zöldinfrastruktúra integrált fejlesztése.  A zöldfalak a városokban sokirányú és rendkívül értékes szolgáltatásokat nyújtanak a környezet, a városlakók és az épületek használói számára. A klímaberendezésekkel ellentétben a növényzet képes egyszerre hűteni az épület belsejét és az utcát – miközben számos egészségügyi, ökológiai és műszaki előnyt is biztosít.” Via ingreen.hu.

A kiadvány itt is elérhető: Zöldhomlokzatok 2017 (22 MB pdf.)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás