Hirdetés

Élő növényekkel díszített buszmegállók lesznek Budapest IX. kerületében. Ferencváros első borostyánnal bezöldített utasváróját a Lónyay utcában mutatták be.

buszmegálló zöldítés Ferencváros Lónyay utca. Kép: Bencsik Márta greenfo.hu

Bemutatta az első zöld buszmegállóját a Ferencváros. A 15-ös busz Lónyay utca és a Török Pál utca sarkához közeli megállója hátfalához két konténer előnevelt borostyánt helyeztek ki, amely – mint a tegnapi bemutatóján Reiner Roland (LMP) alpolgármester elmondta -, egyike azoknak az apró lokális válaszoknak, amiket a klímaváltozás hatásaira tudnak adni Ferencváros sűrűn beépített, kevés zöldfelülettel bíró belső részein.

A buszmegállót a JCDeacux közterületi reklámfelületeket értékesítő céggel tavaly kötött szerződés alapján alakították ki, amely az utasvárók médiafelületeiért cserében vállalta, hogy felújítja azokat, illetve négyet zölddé is alakít. A zöld megállók mellett okos megállók is lesznek: tíz helyszínen USB-töltőkkel fogják ellátni ezeket. Két esetben a zöld megállókba kerülnek USB-töltők is.

A Lónyay utcain kívül a Haller utca Vágóhíd utca sarkánál lévő a villamosmegállóról lehet tudni, hogy zöld lesz, a többi helyéről még nincs döntés.

A megállók nemcsak a szokásos reklámkampányoknak adnak majd helyet, hanem egy külön, kisebb felületen társadalmilag fontos civil kampányoknak is. Erről már Döme Zsuzsanna MKKP-s alpolgármester beszélt. A konkrét megállóban éppen a Magyar Kerékpárosklub Bringázz a munkába! kampányáról lehetett olvasni.

Reiner Roland a hvg.hu kérdésére azt mondta, vannak még további hasonló ötleteik, hogy a betondzsungelben valamilyen vertikális zöldfelületet alakítsanak ki, és bíznak benne, hogy ez egy működő modell lesz. A borostyánokat, akárcsak a Lónyay utcában tavaly kihelyezett konténeres babérmeggyeket, a ferencvárosi parkokat is gondozó Feszofe Nonprofit Kft. munkatársai fogják locsolni.


2019 szeptemberében számoltunk be az első ferencvárosi buszváró zöldítéséről >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás