Hirdetés

Még csak egy hónapja élnek az új környezetvédelmi termékdíj-tételek, ám a kormány ismét változtatna rajta. Drágulhat a rádiótelefonoknál, dobozos söröknél, üdítőitaloknál, nejlonzacskóknál.

Költségeik komoly mértékű növekedésével kell számolniuk a kereskedelmi csomagolást használóknak, végső soron a vásárlóknak is – derül ki a Népszabadság birtokába jutott, környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításának a tervéből. Bár az új termékdíj-törvény csak egy hónapja lépett hatályba, a gyártóknak pedig a jövő év elejétől kell befizetni az ebben szereplő díjtételeket, a lapunk által megimert, jelenleg tárcaközi egyeztetés alatt álló tervezet mégis jelentős, háromszoros termékdíj-növelést irányoz elő, elsősorban a kereskedelmi csomagolásoknál.

Így például a különféle műanyagoknál – ide tartoznak a nem lebomló PET-es palackok – az eddigi kilogrammonként 56 forintról 150 forintra nőne a környezetvédelmi termékdíj, az üvegeknél 7 forintról 20-ra. Valamivel kisebb lenne a fém csomagolóanyagok – javarészt ide sorolandók a sörösdobozok – díjtételének emelkedése, itt 286 forintról 350 forintra nőne a termékdíj. A műanyag bevásárlószatyrok kilogrammja után 1300 forint helyett 1500 forintot fizettetne a javaslat gazdája. A legnagyobb termékdíj szigorítást a törvényalkotó a rádiótelefonoknál alkalmazná, ott a jelenlegi 100 forintról 500-ra növelnék a közterhet.
RÉSZLETEK >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás