Hirdetés

Megkezdődött a Mohács melletti Duna-ág felélesztésének befejező szakasza: a frissvíz-utánpótlást akadályozó kőgát megnyitása. A munkálatok során a WWF Magyarország háromezer köbméter követ távolít el, hogy a víz újra szabadon áramolhasson, és a Szabadság-sziget mellékága ismét vízi paradicsommá váljon.

A WWF Magyarország vezetésével 5 évvel ezelőtt útjára indult projekt célja a 30 éve keresztgáttal kettévágott Duna-ág felélesztése. A munkálatok 2009-ben a tájidegen növényfajok visszaszorításával és a szigeten őshonos fafajok telepítésével indultak, tavaly pedig a mellékágban felgyülemlett iszap kotrása és a kőgátban futó ivóvízvezetékek kiváltása is megkezdődött.

A Dunán ritkaságnak számító beavatkozás során a WWF Magyarország megbízásából szakértő cégek két, 70 centiméteres vízvezeték kiváltását végezték el meder alá helyezéssel. A feliszapolódott mellékágból kikotort homok a főágba került, hozzájárulva, hogy a Duna hordalékhiányos állapota javuljon.

A projekt utolsó és egyben egyik legnagyobb munkálatát, a kőgát megnyitását a mellékág kotrásának utolsó lépéseivel egyszerre végzik el, amely a napokban kezdődött és még márciusban be is fejeződik. Ezzel a Duna 30 év után újra birtokba veheti mellékágának eredeti medrét. A munkafolyamatok eredményeként a mellékág szélessége eléri az 50-60 métert, és még a legalacsonyabb vízállás esetén is biztosított lesz a 170-180 centiméteres vízmélység. A WWF szakemberei a következő években rendszeresen végzett vizsgálatokkal követik nyomon a Duna-ág állapotát, hogy megállapíthassák, milyen változások történnek, és milyen fajok jelennek meg a folyó számára visszahódított területen.

„A WWF Magyarország megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a vizes élőhelyek megőrzésére, fejlesztésére. Igyekszünk gyakorlati példát mutatni arra is, hogyan lehet a szabályozott folyók esetében olyan beavatkozásokat végezni, amelyek a természetes állapotokat megőrzik, élőhelyet biztosítva ezzel számos védett és fokozottan védett fajnak, mint jelen esetben a fekete gólya, a halványfoltú küllő és a vidra.” – mondta el Siposs Viktória, a WWF Magyarország projektvezetője.

Szabadság szigeti gát bontásaSzabadság szigeti gát bontása

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. partnerként, a Coca-Cola Magyarország Kft. és Mohács Város Önkormányzata pedig támogatóként vesz részt a projekt megvalósításában. „A Coca-Cola Magyarország CSR stratégiájának részeként kiemelt figyelmet szentelünk a friss és biztonságos ivóvízellátásnak és a vizes élőhelyek megőrzésének, ezért a kezdetek óta aktívan támogatjuk a Szabadság-sziget megmentését célzó civil kezdeményezést. Öt év alatt több mint 80 millió forinttal és sok óra szakmai és önkéntes munkával járultunk hozzá a WWF Magyarország munkájához. Hiszünk abban, hogy a természetvédelem egy olyan közös ügy, amelyben a civil szervezetek, a kormányzat és a vállalati szféra hatékony együttműködésével lehet igazán komoly eredményeket elérni. Büszkék vagyunk arra, hogy részünk lehet egy ilyen sikeres, modell értékű természetvédelmi projekt megvalósításában.” – nyilatkozta Pogány Éda, a Coca-Cola Magyarország kommunikációs igazgatója.

Kapcsolódó anyagok:

Ivóvízvezeték vezetett az ivóvíz romlásához

Iszapkotrás a fekete gólyáért

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás