Hirdetés

A magyar Országgyűlés úgy döntött, hogy a Normafa környékére nem érvényesek az ország környezetvédelmi törvényei. Környezetvédelmi szempontból a Normafa ezentúl nincs Magyarországon. A törvényen kívüli állapot megszüntetésére a környezetvédőknek ki kellene kiáltaniuk a Normafa Szabadállamot, nehogy a népszerű kirándulóhely törvényes védelem híján a normaffia áldozatául essen.

Komolyan beszélek, a rossz példa ragadós. Mit mondunk majd, ha a zsebmetsző a zsebünkből kiemelt pénztárcával a kezében azzal iszkol el az erdei ösvényen, hogy pénztárcánkat kiemelt pénztárcaként kívánja kezelni?

Tudom, a hírnek van egy kézenfekvőbb olvasata is, de arra gondolni sem merek. Nevezetesen, hogy a Normafa egy olyan ország felségterületét képezi, ahol a mindenkori kormányzatnak jogában áll mérlegelni, mely esetekben alkalmazza, melyekben hagyja figyelmen kívül az ország törvényeit. Ha az aznapi érdeket szolgáló friss jogszabály bármikor érvénytelenítheti az előzményeket, ámde a többség ezt is kedve szerint alakíthatja, amennyiben holnapi céljainak az jobban megfelel, minek akkor egyáltalán törvényhozással bíbelődni? (Közénk is lövethetnének, tudom. Na de hóágyúval?)

Az ötlettel, hogy a kiemelt állami nagyberuházások útját ne nehezítse holmi törvényességi akadékoskodás, már az előző parlamenti ciklusban előhozakodtak kormánypárti honatyák – akkor történetesen az MSZP és az SZDSZ kormányzott. Lex Sukorónak neveztük a tervezetet élőláncos barátaimmal, nem véletlenül. A védett természeti értékek szomszédságába álmodott kaszinóváros idejekorán kirobbant botránya azután (volt benne némi részünk) valahogy időszerűtlenné tette a törvényjavaslatot. Kifinomult stílusérzékre vall az akkori ellenzék, jelenleg kormánypárt részéről, hogy az időközben, már a mostani ciklusban átment jogszabályt egy kínosan hasonló ügyben alkalmazzák demonstratíve, miközben elődeiknek a bíróságon kell védekezniük a Velencei-tó vízi világát (és a jogrendbe vetett bizalmunkat) kockáztató eljárásuk miatt.

Jogállamban ugyanis egy kiemelt jelentőségű állami beruházásnál kiemelt figyelmet fordítanak valamennyi jogszabály, köztük a környezetvédelmi törvények betartására. Egyrészt, mert az államnak példát kell mutatnia, másrészt, mert a nagy beruházás méretével arányos, tehát nagy veszélyt jelenthet környezetére. Nehéz volna persze elmagyarázni a bonyolult ká-európai viszonyok közt járatlan idegennek, hogy egy játékkaszinó, egy másodosztályú sípálya, s más hasonló rögtönzések egyik napról a másikra miként jutnak stratégiai szerephez a mindenkori magyar kormányok terveiben, de négyszemközt bármikor felvilágosítom őket. A nemes cél szentesíti az eszközt: erdő van elég a budai hegyekben, bobpálya, műhó, sílift bezzeg sehol. Igaz, az erdőhatárt lassan, de megállíthatatlanul szorítja felfelé a hegyoldalakon az ingatlanspekulánsok egymást követő nemzedékeinek ostroma. A Normafa hasznosítása is csak idő kérdése lehetett: túl jó helyen van. Nem a téli sportok szempontjából van jó helyen, mert ilyesmire csak módjával alkalmas: rövid a pálya, még rövidebb a hasznosítható – fagyos, hóborította –időszak, zsúfoltak és tovább nem terhelhetők az odavezető utak. Viszont kétszáz esztendeje legendás kirándulóhelye a lenti város lakóinak, akiket jól karbantartott parkerdő, gyönyörű kilátás, csodálatos levegő és a főváros legjobb rétese csábít ide minden évszakban. Télen is, természetesen, hiszen síelni, szánkózni lehet itt ingyen is. Nem kell ahhoz víztározó, hóágyú, felvonó, semmi efféle.

fogaskerekű vasút fejlesztési tervfogaskerekű vasút fejlesztési terv

Autóparkoló-bővítés meg pláne nem kell: az egyetlen értelmes fejlesztési cél, nevezetesen a fogaskerekű vasút vonalának száz éve esedékes meghosszabbítása is elsősorban azért értelmes, mert csillapítaná az Istenhegyi út gépkocsiforgalmát. Kevesebb autónak minek a nagyobb parkoló? Épelméjű ember pedig nem akarhatja ennek az ellenkezőjét, hogy minél többen válasszák ezt a korszerűtlen közlekedési formát, miután drága pénzen odavezettük a fogaskerekű vasutat. Apropó drága pénz, tudom, hogy nem számít, de mégis: ki állja majd a számlát? Merthogy a jó esetben évente néhány hétig üzemeltethető csiriviri síparadicsom a maga drága létesítményeivel tisztán üzleti alapon nem lesz fenntartható, arra a nyakamat teszem. Ha csak pártunk és kormányunk sport- és nagyberuházás-kedvelő vezetői nem sietnek a befektetők segítségére. Hajlandóságukat máris ékesen bizonyítja a Normafa-törvény: nem fognak filléreskedni.

Mondhatják persze, hogy a környezetvédők s a környezetben élők aggodalmai elhamarkodottak, hiszen a létesítmények tervei még kidolgozatlanok és változtathatók, azonban vissza kell kérdeznem: ha valóban azok, miért azzal kezdik, hogy eleve korlátozzák bírálatának törvényes lehetőségét?

A cikk eredeti változata a 2013.10.12-i Népszabadságban olvasható.

Kapcsolódó anyagok:

Elfogadta a Normafa Park fejlesztését lehetővé tevő törvényt az Országgyűlés

Népszavazás lesz a Normafa fejlesztéséről

A csíkos boglárka és társai

Műtrágyás hóágyú – síparadicsom 400 méteren. Vicc a Normafa beépítése

Likvidálná a Normafa természeti értékeit a tervezett beruházás

Fölösleges a Normafáról népszavazni

Az LMP aláírásgyűjtésbe kezdett a Normafáért

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás