Hirdetés

A Solar Impulse 2 ma reggel röppent fel Abu Dhabiból, a terv szerint öt hónap alatt repüli körbe a Földet. Egyetlen liter üzemanyagot sem fog felhasználni a 2,3 tonnás napelemes repülő, igaz, többször is leszáll majd.

A 35 000 kilométeres úton a két pilóta, Bertrand Piccard és Andre Boschberg egymást váltják majd a pilótafülkében, mialatt az Abu Dzabiból induló gép keletnek fordulva megkezdi világkörüli útját. Mielőtt az Atlanti-óceánt átrepülve 2015 közepén ismét visszatér Abu Dzabiba, a gép leszáll majd az ománi Muscatban, az indiai Ahmedabadban, a mianmarbeli (korábban Burma) Mandalayban, a kínai Csungkingban és Nankingban, valamint az egyesült államokbeli Hawaiin,Phoenixben és New Yorkban is.

A repülőút legnagyobb kihívást jelentő szakasza az az egybefüggő repülés lesz, amely során a két pilóta öt nap és éjszaka folyamatosan repül majd többnyire a Csendes-óceán felett, hogy Kínából felszállva elérjék Hawaiit. A 17 248 napelemmel hajtott gép nappal 10 000 méter magasságba fog emelkedni, hogy teljesen feltöltse az akkumulátorait, amelyek az éjszakai repüléshez biztosítják majd a szükséges energiát.

Solar ImpulseSolar Impulse

A világ egyik legnagyobb transzformátor, villamos motor és változtatható sebességű hajtások gyártójaként az ABB és termékei jelentős szerepet töltenek be az energiahatékonyság javításában. Jól példázza ezt, hogy az ABB üzembe helyezett hajtásai segítségével 2014-ben több mint 445 terawattóra (TWh) elektromos energiát takarítottak meg, ami 110 millió európai háztartás éves fogyasztásának felel meg. A világ második legnagyobb szolárinverter-szállítójaként és a szélenergia-ipar egyik legnagyobb beszállítójaként az ABB piacvezető a megújuló energiák energiahálózatokba történő hatékony és megbízható integrálásában. A vállalat aktívan részt vesz Európa legkiterjedtebb, az elektromos járművek elterjedését segítő gyorstöltő-hálózat kiépítésében. Ugyancsak az ABB szállítja a kulcsfontosságú berendezéseket ahhoz a kínai e-mobilitást támogató gyorstöltő-hálózathoz is, amely a maga nemében legnagyobb lesz a világon.

Piccard, a Solar Impulse elnöke, és Borschberg, a Solar Impulse vezérigazgatója, 2010 óta együtt nyolc repülési rekordot állított fel. Ők tartják a repülési idő, a repülési magasság és a repülési táv rekordját. A rekordokat akkor állították fel, amikor a napenergiával hajtott prototípus gépükön átkeltek Európa, Észak-Afrika és az Egyesült Államok légterén. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás