Hirdetés

2007 óta a WWF természetvédő szervezet által útjára indított Föld Órája 172 országban mozgósított kormányokat, üzleti szereplőket, civil szervezeteket és több százmillió egyéni támogatót. Ők mind közösen léptek fel egy fenntartható jövő érdekében. Ennek szimbólumaként 2016. március 19-én este egy órára lekapcsolták a budapesti városképhez tartozó műemlékek, látnivalók díszkivilágítását. A Greenfo videója.

Minden eddiginél erőteljesebb Föld Órája volt az idei

Helyi idő szerint pontban 20:30-kor, a Müpában történt ünnepélyes lekapcsolást követően kihúnytak Budapest fényei, miközben a világ 178 országának több mint 10000 helyszínén söpört végig a világ lagnagyobb éghajlatvédelmi civil összefogása. A hazai központi eseményen a fenntartható innovációkat és a WWF Zöld Generációt ünnepelték.

A WWF Magyarország a Föld Órája alkalmából a hazai vállalatok felelősségére figyelmeztet. "Az éghajlatváltozás korunk legégetőbb emberi kihívása. Minden erőnkkel azon kell dolgoznunk, hogy a jövő nemzedékei számára élhetővé tegyük a Földet. Ehhez a munkához mindannyiunk erejére szükség van – a Föld Órája globális akciója az együttes cselekvés erejére hívja fel a figyelmet" – mondta el Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője a Müpában, a lekapcsolás előtti percekben. A FŐKERT Nonprofit Zrt. jóvoltából nap közben többszáz árvácskából és gyertyából rakták ki a Föld Órája 60+ logóját, a jelképes egy órán túl mutató cselekvés szimbólumát, amely a város fényeinek lekapcsolását követően egyedüli fényforrásként pazar hatást keltett. A tizedik jubileumi Föld Órája koncertélményét a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szolgáltatta, Kocsis Zoltán vezényletével.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben előadott koncertet a Müpa Webcast segítségével, a foldoraja.hu oldalon keresztül az egész világon élőben élvezhették. A WWF Magyarország a Föld Órája napján publikálta a hazai nagyvállalatok éghajlatvédelmi céljait és tevékenységét vizsgáló jelentését, amely szerint a magyar lakosság sokkal többet vár a hazai nagyvállalatoktól az éghajlatvédelem terén.

Ezzel párhuzamosan, világszerte számos konkrét lépés történt az éghajlatváltozás hatásainak mérsékléséért. Miközben Szingapúr teljes üzleti negyede elsötétült, a WWF Szingapúr központi eseményét annak a célnak dedikálták, hogy erdőt telepítsenek Szumátrán, ahol 2015 szemptembere és októbere között mintegy kétmillió hektárnyi erdőterület égett le. A Galápagos-szigeteken korábban épp a Föld Órája momentumát kihasználva érték el, hogy betiltsák a műanyag zacskók használatát. Idén ők is tovább mentek és tegnaptól már a hungarocell és habdoboz ételcsomagolás használata is tilos a világörökség részét képező szigetországban.. Miközben a világ lekapcsolt, a WWF Tanzánia Föld Órája mozgósításának eredményeképpen sikerült egy napelemes vízpumpát beüzemelni Temeke településen, amely a helyi iskolát és a beteggondozót látja majd el tiszta vízzel.  

Itt nézhetik meg a pontosan a greenfo videóján a 20:30-kor bekövetkezett lekapcsolás pillanatát:  

Néhány kép az eseményről:

Föld Órája 2016 Föld Órája 2016
A képre kattintva galéria nyílik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás